Saint-Tropez strandjaitól a becsomagolt Diadalívig

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 20:03

Franciaország két Földközi-tengeri régiója, egy síterepe, valamint legnagyobb független low cost szállodalánca mutatkozott be az Atout France budapesti eseményén.

A budapesti francia nagyköveti rezidencián február 24-én megtartott, workshoppal összekötött sajtótájékoztatón elhangzott: a WTO becslése alapján Franciaország 2019-ben is a világ legnépszerűbb turisztikai desztinációja volt. 2018-ban 89,4 millió külföldi turista érkezett az országba, a magyar látogatók száma pedig ugyanebben az évben 37%-kal, 202 ezerre nőtt.

Az eseményen bemutatkozott Okcitánia, Franciaország legdélebbi régiója, amely 220 kilométer hosszú Földközi-tengeri partszakasszal, érintetlen tájakkal, különleges hangulatú, ősi várakkal és nyolc UNESCO világörökségi helyszínnel rendelkezik. Itt találhatók Ariège őskori barlangjai és Nîmes amfiteátruma is.

A régió központja Toulouse városa, a tengerpart közelében fekvő Montpellier-t pedig Franciaország legélhetőbb városaként tartják számon. A régió tavaly többek között a montpellier-i MoCo kortárs művészeti múzeummal és az auch-i Musée des Amériques prekolumbián és latin-amerikai művészeti múzeummal gazdagodott.

Larressingle erődtelepülés

Fotó: France.fr

Harley Davidson Fesztivál a Saint-Tropez-i öbölben

A Fly Provence Franciaország délkeleti régiójában kínál feledhetetlen programokat. Felfedezhetjük velük Provence tipikus falvait és tájait oldalkocsis motoron, vagy ellátogathatunk egy organikus levendulaültetvényre. Aix-en-Provence-t a város híres szülötte, Cézanne lábnyomán járhatjuk be velük.

A régió másik híres városában, Marseille-ben június 7. és november 1. között rendezik meg a Manifesta 2020 kortárs művészeti biennálét.

Az Albertas tér Aix-en-Provence-ban

Fotó: France.fr

Elhozta kínálatát a rendezvényre Saint-Tropez idegenforgalmi hivatala is. A Nizzától másfél órára fekvő település főleg az elegáns tengerparti nyaralást és a vásárlást kedvelők érdeklődésére tarthat számot. Számos művészeti galériája és múzeuma is van, az Annonciade múzeumban például idén áprilistól júliusig Eszkimók Matisse szemével címmel látható kiállítás.

Április végén a séfek és a helyi termelők gasztroünnepét, május elején a Harley Davidson Euro Fesztivált, júliusban és augusztusban két zenei fesztivált, október első hetében pedig a Les Voiles de Saint-Tropez vitorlásversenyt rendezik meg Saint-Tropez-ban. A tengerparton több környezettudatos strand is található.

Kikötői látkép Saint-Tropez-ban

Fotó: France.fr

Hóbiztos sípályák

Bemutatkozott a Les Ménuires síterep is, amely a világ legnagyobb sípálya-rendszerének, a 600 km hosszú 3 Völgynek a része. Összesen 330 sípálya és 160 felvonó tartozik a 105 négyzetkilométer kiterjedésű területhez, a pályák 85%-a 1800 méter felett található, ezért hóbiztos.

A pályán kívüli területek túrasízésre is alkalmasak. A felfedező kedvűek és az adrenalinfüggők egy sor más sportágat is kipróbálhatnak az éjjeli motorosszánozástól a bobozásig. Lehetőség van kutyaszános kirándulásra a Doron folyó mentén, wellnessre az aquaspa centrumban és két uszodában, az éttermekben és a tradicionális farmokon pedig a vidék hagyományos ételeit lehet felfedezni.

A Lés Ménuires síterep

Fotó: France.fr

Low-cost hotellánc

A workshopon részt vett a B&B Hotels is, amely 1990-ben nyitotta meg első szállodáit Bretagne-ban, tavaly pedig már az 500. házukat adták át Palermóban. Franciaországban 285 házuk van.

A független low-cost szállodalánc több díjat nyert, 2013-ban például Hospitality Award díjat a legjobb szálláshely-koncepció kategóriában. Szolgáltatásaik közül a minőségi ágyakat, a minőségi termékeket felvonultató büféreggelit, az ingyenes wifit és parkolót, a kedves, személyes szolgáltatást és a programajánlatokat emelik ki. A szállodákat szabadidős és üzleti utazóknak, csoportoknak és egyéni vendégeknek egyaránt ajánlják.

A B&B Arcachon Hotel Gujan-Mestras településen

Fotó: France.fr

Christo most a Diadalívet csomagolja be

Franciaország más kedvelt úti céljairól is elmondható, hogy évről évre újabb attrakciókkal gazdagodnak. Lyonban például tavaly októberben adták át a Cité de la Gastronomie-t, ahol ínyenc programok, kiállítások és workshopok várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Párizsban hamarosan újranyílik a Samaritaine, a legendás áruház, és a Galliera-palota divatmúzeuma is, nyár elején megnyílik a 18. századi királyok és államfők díszes bútorait és egyéb tárgyait bemutató Hôtel de la Marine palota és múzeum, valamint ekkortól látható a Pinault-Paris kortárs művészeti gyűjtemény is az egykori párizsi tőzsdepalotában.

Párizsba szeptember 19. és október 4. között különösen érdemes lesz ellátogatni, ugyanis Christo akkor csomagolja be a Diadalívet.

A fesztiválok közül kiemelkedik például a bresti nemzetközi tengerészeti fesztivál július közepén. Az amiens-i és a metz-i katedrális fennállásának 800 éves évfordulóját pedig számos rendezvénnyel ünneplik meg.

A szállodapiacon nem kisebb esemény lesz idén tavasszal az ötcsillagos Hotel Airelles Château de Versailles átadása Versailles-ban, a Napkirály híres kastélyában.

Budapestről számos repülőjárat közlekedik Párizs több repterére, valamint Lyonba, Nizzába, Marseille-be és Bázel/Mulhouse-ba. Tavaly Nantes-ba (Transavia), Toulouse-ba és Bordeaux-ba (Ryanair) nyílt új járat, 2020. március 29-től pedig a Wizz Air indít napi járatot Párizs-Orlyra.

Az Atout France magyar nyelvű honlapja ITT található.

Kapcsolódó cikkek