Szarvasbőgés-hallgató túrák a Gemencben

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 25. 13:07

A Gemenci erdő különleges koncertjét, az őszi gímszarvasbőgés hangorkánját hallgathatják meg mindazok, akik részt vesznek a gemenci erdőgazdaság hagyományos szarvasbőgés-hallgató túráin.

A szürkületben induló és késő este befejeződő túrák a Gemenci erdő vadregényes helyszínén, a világrekorder gímszarvasok hazájában mutatják meg ezt az évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenséget. Idén először a túrák nemcsak Gemenc déli kapujából, Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból, hanem a tájegység északi kapujából, a Gemenci Erdei Vasút Keselyűs megállóhelyéről is elindulnak.

 

2014. augusztus 29-én (péntek), 30-án (szombat), szeptember 5-én (péntek), 6-án (szombat), valamint 12-én (péntek) és 13-án (szombat) az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Gemenci Erdei Vasút újonnan megszépült keselyűsi megállójából 17.00-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy trófea bemutatót, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok" című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan a túrázók 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra.

2014. szeptember 12-én (péntek) és 13-án (szombat) csak Pörbölyről indulnak túrák.

A gímszarvas bikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is. A program szervezői csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. Az erdőgazdaság hat éves kortól javasolja az éjszakai kiránduláson való részvételt.