Tiszta víz, boldog Tisza

Forrás: MTI

 2020. január 22. 18:43

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével méri fel a PET Kupa a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában.

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, hogy közben felméréseket végezzenek.

Naplemente a Tiszán

Fotó: Pixabay

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását. Közleményük szerint a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

A projekt a Nemzetközi Beruházási Bank 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra – áll a közleményben.