Tizenegy hazai kastélyban alakítottak ki Élet Mentő Pontot

Forrás: MTI

 2023. április 18. 14:58

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében tizenegy magyar kastélyban és a NÖF központjában alakítottak ki Élet Mentő Pontot defibrillátorokkal.

Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője kedden a tatai Esterházy-kastélyban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a NÖF országos műemlékhálózatának húsz munkatársa részesült képzésben, ők a kihelyezett félautomata defibrillátorokkal képesek az azonnali életveszély elhárítására.

„Amíg küldetésünk épített örökségünk védelme, addig kötelességünk az életvédelem. Fontos lépésnek tartom, hogy a felújított, egyre bővülő műemlékhálózatunk – köszönhetően az OMSZ-nek – Élet Mentő Pontokká váljanak, melynek első mérföldkövéhez értünk a mai napon. Számunkra mától a Műemlékvédelmi világnap az életvédelem napja is egyben!” – hangsúlyozta Oláh Zsanett.

Az ügyvezető Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójától vette át az Élet Mentő Pont minősítést igazoló okleveleket a műemlékvédelmi világnap alkalmából.

Több hazai kastélyban is elérhető az Élet Mentő Pont

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

 

Csató Gábor elmondta: a defibrillátorral ellátott pontok felkerültek a mentőszolgálat mobilalkalmazására és virtuális térképére. A magyar hálózat egy nemzetközi együttműködés része, az életmentő applikációkban együtt láthatók Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovákia szükség esetén elérhető defibrillátorai.

A NÖF budapesti központja mellett az alábbi 11 műemléképület vált Élet Mentő Ponttá, illetve került föl az OMSZ mobilalkalmazására és virtuális térképére: a bajnai Sándor–Metternich-kastély; a dégi Festetics-kastély; az Edelényi kastélysziget; a füzérradványi Károlyi-kastély; a majki Kamalduli Remeteség; a nádasdladányi Nádasdy-kastély; az ozorai Pipo-várkastély; a Siroki vár; a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely; a szabadkígyósi Wenckheim-kastély; és a tatai Esterházy- kastély.