Könnyebben elérhetik a tokaji szőlőket a turisták a most átadott dűlőúton

Forrás: MTI

 2023. augusztus 02. 17:56

Több mint három és fél kilométer hosszú, felújított önkormányzati dűlőutat adták Tarcalon, a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program keretében.

Idén rekordokat dönt a turizmus mindenhol Magyarországon, a legfrissebb országos adatok az eddigi legjobb évet, 2019-et közelítik, vagy verik meg – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a fejlesztés szerdai átadásán, Tarcalon. Hangsúlyozta: az ágazatban még mindig hihetetlen lehetőségek vannak, van olyan, kellően még fel nem fedezett országrész, amelynek települései megérdemlik a figyelmet és számot tarthatnak a turisták érdeklődésére.

Gulyás Gergely szavai szerint a dűlőút átadása jól szimbolizálja azt a fejlődést, amelyet Tokaj-Hegyalja és Tarcal elért. Az itt elindult fejlesztések jól bizonyítják, hogy gyorsan fejlődik a tokaji térség, ezzel együtt az ország egésze – hangsúlyozta a miniszter az MTI tudósítása szerint.

Hozzátette, a csaknem 620 millió forint értékű, a kormány által támogatott útfelújítás egy olyan új turisztikai fejlesztés, ami lehetővé teszi a szőlőültetvények biciklivel és gyalogosan történő megközelítését a gazdálkodók és a földtulajdonosok mellett azok számára, akik a turizmus miatt érkeznek Tokaj-Hegyaljára.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az infrastrukturális fejlesztések, az út- és kerékpárút építések mellett az elmúlt években sokat bővültek és fejlődtek Tokaj-Hegyalja szálláshelyei és ehhez kapcsolódó szolgáltatásai is.

Négy-és ötcsillagos szállodák épültek, emellett folyamatos a szolgáltatások és a látnivalók fejlesztése és bővítése, Mádon például látogatóközpont, míg Tarcalon szüretelőház épült és folyamatban van a borutca kialakítása – sorolta a képviselő.

dulout_mti

A felújított dűlőúton a turisták biciklivel és gyalogosan is elérhetik majd a szőlőültetvényeket

Fotó: MTI/Vajda János

Tokaj főutcája nyolcszáz méter hosszan fog megújulni, emellett számos, ehhez hasonló terve van még a települések vezetőinek, valamint az itt élő embereknek – fűzte hozzá Koncz Zsófia.

Butta László, Tarcal független polgármestere megjegyezte, hogy a településnek eddig egy kilométernyi szilárd burkolatú önkormányzati útja volt, a programon belül pedig jelenleg három és fél kilométer úttal gazdagodott a település. Mint elmondta, a tervek szerint a pénzügyi keret maradványösszegéből további egy kilométernyi szilárd burkolatú út fog megépülni a Tokaji-hegyen lévő adótoronyig.