Történelmi kisfilmeket készített a Magyar Nemzeti Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 09:29

Megtiltani nem lehet… - Jelenetek a 19. századból címmel élő történelmi kisfilmeket készített a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából az intézmény múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően régi-új köntösben mutatják be a reformkor és szabadságharc időszakát - közölte az intézmény.

A múzeum munkatársai új szerepbe kerültek, történetek után kutattak, forgatókönyvet írtak, szerveztek, rendeztek és korabeli ruhákat magukra öltve próbáltak és színjátszottak.
A végeredmény egy 3 részes rövid sorozat lett, amely korhű ruhákban és környezetben készült csodálatos helyszíneken.
A kisfilmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetjük meg ennek a korszak gondolatait, érzelmeit. A középpontban egy fiatal arisztokrata testvérpár áll: Szentirmay Mária és Lívia.

A történet szerint egy padláson talált régi, poros láda kerül elő, amely izgalmas titkokat rejt. A Szentirmay-család leszármazottai megtalálják felmenőik emlékeit és így lehetőségük nyílik összetenni a darabkákat. Azt már tudták, hogy az édesapa, Szentirmay Kálmán a császár magas rangú tisztjeként szolgált, a lányok szeretett unokatestvére pedig elkötelezett híve a magyar ügynek.

mnm_kisfilmek

Jelenet az egyik kisfilmből

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A leveleket olvasgatva megelevenedik a család története, és sok új kérdés vetődik fel: Vajon mi várhatott a kisasszonyokra 1848-49-es szabadságharc kitörésekor? Dönthettek-e sorsukról? Miként segíthetett és enyhíthetett a fájdalmakon két hűséges szobalány? A filmek mindenre választ adnak.

A kisfilmekhez kapcsolódóan egy új, online múzeumpedagógiai foglalkozást is kialakítottak a múzeum munkatársai, amely során egy tanóra keretei között ismerhető meg mélyebben a téma és a korszak. A filmek egyrészt oktatási célt szolgálnak, ehhez tanítási segédanyag is tartozik, amely március végétől érhető majd el a múzeum honlapján.