Tourinform-kiválóságok: Kossuth és Kazinczy nyomában a Zemplénben

Forrás: turizmus.com

 2023. június 19. 15:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A Magyar Turisztikai Ügynökség minőségbiztosítási rendszerében 97 százalékos eredményt ért el a sátoraljaújhelyi Tourinform Zemplén. Az iroda idén alapításának 24. évfordulóját ünnepli, így a munkatársak már most sok meglepetéssel készülnek a 2024-es jubileumi esztendőre.

 

Egyediségek, helyi értékek

A sátoraljaújhelyi irodának – az alapvető szolgáltatásokon kívül – erőssége a garantált és megrendelhető városnéző programok biztosítása. Gumikerekes kisvonattal, a Futrinkával egyórás városi körjáraton vehetnek részt a turisták, akiket a járművön rögzített idegenvezetéssel Sátoraljaújhely és Széphalom legfontosabb látnivalóival, épületeivel, földrajzi érdekességeivel, kulturális, öko- és aktív turisztikai fejlesztéseivel ismertetnek meg.

A Károlyi-kastély és a Futrinka

Fotó: Tourinform Zemplén

Az iroda kínálatában hagyományos városnéző programok, valamint Kossuth Lajos, gróf Andrássy Gyula és Kazinczy Ferenc lábnyomain járó tematikus séták egyaránt megtalálhatók.

Munkatársaik szívesen nyújtanak segítséget osztálykirándulások megszervezésében, vagy akár vállalják azok teljes körű lebonyolítását és a különböző típusú csoportok kísérését is. A szolgáltatások közé tartozik az e-bike kölcsönzés, valamint a szezonban rendezvényjegyek értékesítése is.

A Tourinform Zemplén csapata 3 főből áll, mindegyiküknek több olyan erőssége van, amely hozzájárul a sikeres működéshez, és mindhárman rengeteg szállal kötődnek a térséghez. A lelkes kis csapatot két, a városnéző kisvonatot vezető sofőr, egy túravezető és egy idegenvezető (angol nyelv) egészíti ki, az ő munkavégzésüket is az iroda munkatársai koordinálják.

 

Tourinform-arcélek

A fotón balról jobbra Blanár Róbert, Takács Anikó és Szentpéteri Gábor Lajos

Fotó: Tourinform Zemplén

Blanár Róbert, irodavezető

Turisztikai szakmenedzser végzettsége és idegenvezető képesítése mellett művelődésszervező és történelem tanár is egyben. A Tourinform kisvonatos, városnéző és egyéb programjainak ő a házigazdája. A sátoraljaújhelyi Tourinformban 17 éve dolgozik, szinte a kezdetektől irodavezetőként. Az utóbbi tíz évben leginkább a projektek menedzselése, a térségi látnivalók és szolgáltatók közötti partnerség erősítése, valamint a turisztikai termékfejlesztés jelentették a fő munkaterületét.

Szentpéteri Gábor Lajos, informatikus/grafikus

Szintén régóta, 2009-től dolgozik a Tourinform Zemplén kötelékében. A kiadványok, a honlap és az online közösségi felületek arculatáért, az iroda informatikai és műszaki tárgyainak működéséért felelős. Ügyfélszolgálati munkatársként is kiválóan megállja a helyét, valamint a programok logisztikai hátterének biztosítása is az erősségei közé tartozik.

Takács Anikó, ügyfélszolgálati munkatárs, adminisztrátor

Az iroda mosolygós és egyben gyakorlatias munkatársa, aki nemcsak a turistákat fogadja lelkesen, hanem a városnéző kisvonat megrendeléseit is intézi. Nagy segítségére van a csapatnak azzal, hogy remekül kezeli a Tourinform szolgáltatásaival, például az elektromos kerékpár bérléssel, útikönyvekkel, térképekkel és szuvenírekkel kapcsolatos összes szerződést, valamint a munkaügyi dokumentumokat is.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

Észak-Magyarország legismertebb élményparkja, a Zemplén Kalandpark méltán népszerű az aktív szabadidős tevékenységek iránt érdeklődők körében. Az ország leghosszabb csövön rögzített bobpályája, az ország leghosszabb ülőszékes libegője, a kabinos kötélpálya, valamint az extrém átcsúszópálya csak néhány a sok izgalmas attrakció közül.

Átcsúszópálya a kalandparkban

Fotó: Tourinform Zemplén

A sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriához felvezető, festői szépségű macskaköves erdei úton a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét megjelenítő stációkat tekinthetjük meg, míg a hegy tetején a Szent Koronát formázó Szent István-kápolna és a 100. Országzászló áll. Az emlékműegyütteshez a Zemplén Kalandpark Szár-hegyi libegőjével is eljuthatnak a kirándulók.

A Szent Koronát formázó Szent István-kápolna

Fotó: Tourinform Zemplén

A füzérradványi Károlyi-kastély egészét érintő felújítási munkákat követően a műemlék kastélyszálló időszakát (1936–1948) bemutató állandó kiállításnak ad otthont. A főleg itáliai reneszánsz és neobarokk stílusok ötvözésével épült látnivaló és a romantikus, arborétumnak is beillő angolpark könnyű, egyben gyönyörű kirándulóprogramnak is tökéletes.

 

2023-ban kihagyhatatlan

Nyáron harmadik alkalommal rendezik meg a Déryné Fesztivált:

5 napon át, 11 helyszínen több mint 70 ingyenes program várja a kultúra szerelmeseit július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen és környékén.

Fellép többek között a Csík zenekar, a Bohemian Betyars, a Balkan Fanatik, a Besh o droM, valamint a Budapest Jazz Orchestra.

A Déryné Társulat produkció mellett 40 éves jubileumi turné keretében, rocklegendák kíséretében lesz látható az István, a király, megelevenedik Szécsi Pál és Domján Edit szerelme, valamint néptáncelőadás is színesíti a műsort.