Turisztikai programot indít a vajdasági Magyarkanizsa

Forrás: turizmus.com

 2020. június 04. 10:59

Hello Kanizsa néven indít turisztikai programot a vajdasági Magyarkanizsa – a település a helyi és a magyarországi turistákat célozza meg, és velük szeretné megismertetni a történelmi és természeti kincsekben gazdag vidéket.

A jellegzetes szerb-magyar gasztronómiát, a Tisza folyó természeti kincseit és a térséget övező legendákat ismertetné meg a Kárpát-medencei turistákkal Magyarkanizsa. A 25.000 ezer lakosú, többségében magyar ajkú kistérség Szerbiában egyedülálló programot indított, amellyel szélesebb körben szeretnék megismertetni a vidékben rejlő lehetőségeket.

A kisváros és környéke ideális úti cél lehet a magyar családoknak is, mert nyelvi nehézségek nélkül, egyszerre ismerhetik meg egy másik ország kultúráját és a helyi magyar emlékeket.

Gasztronómiával és legendákkal csalogatja a vajdasági kisváros a turistákat

Fotó: hellokanjiza.rs

A program első lépéseként egyesítették a turisztikai szolgáltatásokat és eseményeket, a jövőben pedig a helyi magyar emlékek és legendák felelevenítésére helyezik majd a hangsúlyt.

„Kevesen tudják, hogy a Megy a gőzös kezdetű népdalban a gőzös hozzánk, a magyarkanizsai állomásra jön. A Hello Kanizsa programmal például ezen is szeretnénk változtatni, és elültetni a turisták fejében, hogy Magyarkanizsán is van bőven látnivaló. Mivel közel vagyunk a határhoz, ideális úti cél vagyunk most a magyar turisták számára is. Itt egyszerre lehetnek külföldön és otthon, hiszen nincsenek nyelvi nehézségek, szinte mindenki beszél magyarul. Eközben a szerb ételek és kultúra is átitatja a térséget, így egyedülálló, vegyes közegbe csöppennek” – mondta el Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

Angolkertet, tájházat és izgalmas gasztronómiai élményeket is kínál a Hello Kanizsa program

Fotó: hellokanjiza.rs

A Magyarkanizsára érkező turisták a helyi természeti kincseket és a történelmi emlékeket is felfedezhetik. A Tiszán turistahajó közlekedik, ami a tiszavirágzás idején – általában június közepén –  a legnépszerűbb, a város határát pedig turistatraktorral járhatják be. Angolkertet, tájházat és izgalmas gasztronómiai élményeket is kínál a Hello Kanizsa program, de a helyi termelők finomságait, például egy kecskefarm sajtjait és a szerb-magyar konyha fúziójának fogásait is megkóstolhatják a látogatók.

Bartók Béla hagyatéka, Attila sírjának legendája vagy épp Rúzsa Sándor történetei, mind megelevenednek a Hello Kanizsa programban.

„Azt szeretnénk, hogy néhány éven belül a turizmus központi részét képezze a vidék arculatának. Hamarosan elkészül a Vajdasági Birkózóakadémia, és szeretnénk, ha végre elkészülne a régóta tervezett wellnesshotelünk is. A térség gyógy- és termálvizekben is gazdag, ezt is szeretnénk a jövőben jobban kihasználni. Nem titok, hogy ezek a fejlesztések a helyieket is segítik: munkahelyeket szeretnénk teremteni és itthon tartani a magyarkanizsaiakat, hiszen az elvándorlás a térségben az egyik legsúlyosabb probléma jelen pillanatban” – mondta a vajdasági város polgármestere.

A helyi termelők finomságait, például egy kecskefarm sajtjait is megkóstolhatják a térségbe látogatók

Fotó: hellokanjiza.rs

A város önkormányzata 2016 és 2020 között 1 millió 211 ezer 317 eurót költött turisztikai infrastruktúra fejlesztésre, (térrendezésre, szökőkút- és medencefelújításra stb.) A rendezvényeket pedig évi 112 ezer euróval támogatja az önkormányzat. Magyarkanizsa a helyi szabályokat és rendeleteket betartva vészelte át a járványidőszakot, a településen a mai napig egyetlen fertőzöttet sem jegyeztek.

Bővebb információ ITT található.