Új zarándokút a Székesfehérvári egyházmegyében

Forrás: MTI

 2021. június 28. 10:18

A Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során új épületeket emeltek, értékes műemlékeket újítottak fel. A megvalósításhoz az Európai Unió 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.
A zarándokút honlapja szerint 7 állomáson követhetjük Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre, a Magyar Szent Család lelki örökségét - írja közleményében az egyházmegye.

A fejlesztések keretében Vértessomlón elkészült a Magyar Szent Család mesetér, melyet első királyunk és családjának domborműve díszíti. A Vértes dombjai között kikapcsolódni vágyó családokat a magyar népművészet formakincséből táplálkozó, színes, vidám állatfigurákkal díszítetthinták, körhinta és mérleghinta várja.Ugyanitt megújult a falu határában álló plébániatemplom. Az ősi kápolnát még Esterházy József gróf bővíttette ki 1735-ben, 1813-tól vált plébániává. 2011-től Spányi Antal megyéspüspök kezdeményezésére a gyermeket váró, gyermeket hordozó családok zarándoklatát tartják itt.

Bodajkon megépült az akadálymentes, 56 fő befogadására alkalmas Szent Imre Zarándokszállás és megszületett a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont is.

Az út további állomásai a megújult Székesfehérvári Püspöki Palota, Magyarország legismertebb copf stílusú épülete, a Székesfehérvári Egyházi Múzeum, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely, és a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont és Kiállítás.

zarandokut

A zarándokút átadó ünnepsége, Spányi Antal megyéspüspök áldásával

Fotó: Magyar Szent Család nyomában

A zarándokút állomásait ingyenesen letölthető mobilalkalmazás használatával ismerhetik meg az érdeklődők.

A projektről bővebb információt a zarándokút hivatalos honlapján lehet találni - olvasható a közleményben.