Ukrán és orosz turisták ezrei rekedtek külföldi nyaralóhelyeken

Forrás: turizmus.com

 2022. március 03. 14:27

Rengeteg ukrán és orosz turista tartózkodott egzotikus üdülőhelyeken a háború kitörésekor, a legtöbben most rászorulnak a helyi hatóságok segítségére.

A Dominikai Köztársaságban közel 17 ezer orosz és ukrán turista tartózkodik – írja csütörtöki cikkében a n-tv.de. A karibi állam turisztikai minisztériuma szerdán közölte: az ott ragadt turistáknak biztosítják a tartózkodási engedélyt és szálláshelyeket bocsátanak a rendelkezésükre, amíg meg nem oldódik a helyzetük. Tájékoztatásuk szerint a kormánynak, az Asonahores szállodai és éttermi szövetségnek, valamint több szálloda képviselőjének sikerült megfelelő megállapodásra jutnia az ügyben.

Az első felmérések szerint az orosz turisták száma 14 806, az ő hazajuttatásukról megegyeztek az orosz utazásszervezőkkel. Az ukránok 1903-an vannak, őket a legnagyobb ukrán utazásszervező tájékoztatása szerint különböző szállodákban helyezték el, amíg nem születik megoldás az ügyükben.

Az orosz és ukrán turisták a Dominikai Köztársaságba érkező összes látogató mintegy 10 százalékát teszik ki, számuk csak az év első két hónapjában majdnem 110 ezer volt.

Ukrajna tiszteletbeli konzulja, Ilona Oleksandrivna egy keddi sajtótájékoztatón állítólag könnyek között kérte Luis Abinader köztársasági elnököt, hogy segítsen az országban rekedt ukránoknak, akik közül többen pénzhiány miatt az utcára kerültek.

Az orosz turizmusszövetség még hétfő este arról számolt be, hogy Kubában mintegy 8 ezer orosz turista tartózkodik.

A Dominikai Köztársaságban közel 17 ezer ukrán és orosz turista szorult a hatóságok segítségére

Fotó: 123rf.com

Az orosz-ukrán háború hatásai több thaiföldi régió turisztikai ágazatát is elérték, főleg Koh Samui, Phuket és Pattaya nyaralóhelyeken. A der-farang.com azt írja, hogy március 1. óta az ukrán és az orosz vendégeknek is nehézségeik vannak a hitelkártyás fizetéssel, nem tudnak átutalni és átutalásokat fogadni. Többen az országban ragadtak a légtér lezárása miatt. Ratchaporn Poolsawat, a Koh Samui Tourism Promotion Association elnöke kedden azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a szövetség már felismerte a problémát, amelyben számos szálloda, étterem és egyéb szolgáltató érintett, ezért tárgyalni készültek az illetékes hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a problémára.

A cikk szerint Koh Samuin, ahol az oroszok a 3., az ukránok pedig a 6. legnagyobb látogatói csoportot képviselik, szerdán mintegy kétezer orosz tartózkodott.

Zanzibáron is voltak ukrán turisták a háború kitörésekor, a krone.at cikke szerint mintegy ezren. Lela Mohammed Mussa, a sziget turizmusért felelős vezetője elmondta: megengedték a vendégeknek, hogy a szobájukban maradjanak akkor is, ha lejár a foglalásuk, és ugyanúgy kiszolgálják őket, mint a többi vendéget. Később megszervezik, hogy a turistákat valamely harmadik országba, pl. Lengyelországba szállítsák.