Várrekonstrukció előtti őszi programok Diósgyőrben

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 21. 13:21

Október 1. és november 15. között – csatlakozva a Magyar Turisztikai Ügynökség Hello ősz! programjához – péntekkel hosszabbítják meg a hétvégét.

„A tudatlan király olyan, mint a koronás szamár” – e felirat díszíti a Diósgyőri vár egyik termét. Nem más mondta, mint Mátyás király, akiről az emlékév során a királynék várában is megemlékeznek minden tárlatvezetés alkalmával. Az őszi időszakban hétvégénként garantált programok, hétköznap pedig kedvezmények várják azokat a látogatókat, akik szeretnének megismerkedni egy középkori várkastély mindennapjaival.

Október 1. és november 15. között nemcsak szombaton és vasárnap, hanem már pénteken is garantált programokkal várják az érdeklődőket. A részletek a www.diosgyorivar.hu weboldalon, a programok menüpont alatt.

A szerelem vára

Fotó: turizmus.com

Hétfőtől csütörtökig külön kedvezményt biztosítanak a nyugdíjasoknak, akik számára az engedményes jegy megváltása mellett ajándék tárlatvezetéssel kedveskednek. Az iskolás csoportok – előzetes bejelentkezést követően – szintén ingyen vehetik igénybe a tárlatvezetést, a diákjegy megvásárlása mellett.

A Mátyás emlékévben a vár népe mesél majd az „igazságos” királyról és feleségéről is, aki sok időt töltött Diósgyőrben. Aragóniai Beatrix jegyajándékba kapta a várat, vidéki rezidenciaként használta azt. Az ő idejében tovább folytatódott a vár reneszánsz stílusú díszítése. Emlékét egy sakkasztal is őrzi a vár reneszánsz termében, hiszen királynénk rendkívül jó játékos volt. Azt mesélik nem volt vesztes játszmája sohasem…

Lovász Emese régész a középkori borivási szokásokról is mesél majd. A borról, mint különböző történelmi korok örökségéről, a középkor híres bortermő vidékeiről, a bornemisszákról és „mindennemű, híres részegesökről” is szó esik, a korabeli ábrázolásokkal színesített előadásban. Megtudhatjuk, mely borokat kedvelték királyaink és azt is, hová tűnt a híres-neves Szerémség aranyszínű nedűje…

Érdemes még most ősszel ellátogatni Diósgyőrbe, hiszen rövidesen kezdetét veszi a várrekonstrukció következő üteme.

Kapcsolódó cikkek