25 érdekesség a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyről

Forrás: turizmus.com

 2018. május 22. 17:01

Az immár negyedszázados múltra visszatekintő verseny eddig összesen 6750 települést virágoztatott fel 3 millió aktív résztvevő segítségével annak érdekében, hogy a lakókörnyezetük szebb és otthonosabb legyen.

Összehozza a helyi közösségeket, értéket teremt és élénkítően hat a települések turizmusára az idén 25 éves Virágos Magyarország verseny. Hazánk egyik legrégebbi és legsikeresebb kezdeményezésére évente több mint háromszázan jelentkeznek, ami nem is csoda, hiszen a virágos települések magasabb életminőséget kínálnak, márpedig, ahol a helyiek jól érzik magukat, oda szívesebben megy a turista is.

Hallgassa meg Borbás Marcsi, a verseny fővédnökének hívószavait!

 

A jubileumi évforduló alkalmából a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága összegyűjtötte a 25 legérdekesebb tényt a versenyről.

1. 25 év alatt összesen 6750 település jelentkezett a versenyre.

2. Eddig összesen 1490 díj talált gazdára az évek során.

3. A versenyre évente átlagosan 300 település jelentkezik, és mintegy 3millió főt aktivizál a szebb és otthonosabb lakókörnyezet érdekében.

4. 2017-ben 312 település nevezett a versenybe, ami 7 éves rekord.

5. Közel 50 ezer önkéntes vesz részt a munkában.

6. A zsűrizést is önkéntesek végzik, összesen 100 fő.

7. A tavalyi „Legvirágosabb úti cél" Facebook szavazáson 128 település összesen 42 ezer szavazatot kapott.

8. Az országos első helyet minden évben egy város és egy falu nyeri el, melyet 25 évvel ezelőtt Kecskéd és Balatonföldvár érdemelt ki.

9. 2014-ben és 2015-ben megosztott első hely született város és falu kategóriában is: 2014-ben Siófok és Veszprém, valamint Balatongyörök és Rajka, 2015-ben pedig Mosonmagyaróvár és Zalaegerszeg, valamint Dunakiliti és Hercegkút osztozott a dicsőségen.

10. A zsűri többek között figyelembe veszi a település gondozottságát és a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját.


11. A fenntarthatóság a mozgalom kiemelt célkitűzése, ezért plusz pont jár.

12. A leghűségesebb városok: Eger, Százhalombatta, Sárospatak, Székesfehérvár, Gyula, Hévíz és Kaposvár.

13. A falvak közül a legtöbbször nevezők: Hídvégardó, Sajógalgóc, Komlóska, Csesztve, Noszvaj, Kisbajom, Várda, Géderlak, Nagyrákos, Ivánc, Csemő, Tihany.

14. 2017-ben a települések csaknem 53 százaléka, összesen 164 a 2000 fő alatti települések kategóriájából került ki.

15. Budapesten összesen 12 kerület szállt versenybe az első helyért.

16. A tavalyi évben Veszprém, falu kategóriában pedig Lajoskomárom szerezte meg az első helyet, így ők képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyen, az EntenteFlorale Europe-on.

17. A nemzetközi versenyen a magyar települések Ausztriával, Írországgal, Szlovéniával, Belgiummal, Csehországgal, Hollandiával, Németországgal, Olaszországgal mérkőznek meg.

18. A győztes településeket tájépítész, kertész és turisztikai szakemberek is segítik.

19. Az elmúlt 25 évben összesen 10 arany, 26 ezüst,10 bronz és 10 Európa-különdíj vándorolt a magyar indulókhoz.

20. Az idei évtől 5 kategóriában lehet nevezni: 1000 fő alatti és feletti falvak, 50 000 fő alatti és feletti városok, és külön indulhatnak a fővárosi kerületek.

21. A Magyar Turisztikai Ügynökség minden nevező települést egy facsemetével ajándékoz meg.

22. Idén „Jubileumi díjat" is osztanak: a legjobban teljesítő, Arany Rózsa díjas települések közül választ a zsűri.

23. Minden lakos sokat tehet a virágos környezet kialakításában a szépen gondozott előkertek is hozzájárulnak az összkép kialakításához.


24. A verseny turizmusélénkítő hatással is bír. Zebegény turisztikai életében a díj odaítélésének évében 60 százalékos növekedés volt tapasztalható.

25. A verseny fővédnöki szerepét idén is a közkedvelt műsorvezető-riporter, Borbás Marcsi tölti be, akinek munkássága tökéletesen egybecseng a Virágos Magyarország célkitűzéseivel.

+1. Az idei versenyre június 5-ig lehet jelentkezni, a viragosmagyarorszag.hu weboldalon

 

További információ:

viragosmagyarorszag.hu

facebook.com/viragosmagyarorszag

instagram.com/viragosmagyarorszag

viragos@mtu.gov.hu