A kádártáncot is bemutatják az Erdőbényén nyílt látogatóközpontban

Forrás: turizmus.com

 2022. november 24. 18:55

Innovatív, hiánypótló turisztikai vonzerővel gazdagodott Tokaj-Hegyalja egyik ékszerdoboza, a kádárok hazájaként aposztrofált Erdőbénye, ahol az „Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján” projekt keretén belül Kádárház Látogatóközpontot avattak november 23-án.

A világörökségi területen elterülő Erdőbényét körülöleli a természet, hegyek és meredek szőlőskertek határolják, a településen tapintani lehet a nyugalmat, amelyet napjainkban már csupán néhány háznál tör meg a hordót készítő kádárok eszközeinek hangja. Tölgyesei révén a vidék kiváló adottságokkal rendelkezik a ritka mesterség űzéséhez. A folyamatosan rendelkezésre álló faanyag a magas minőségű, a bor tárolásához elengedhetetlen portékát előállító kádárok megtelepedését eredményezte.

A Kádárház Látogatóközpontot két, több mint százéves épületből alakították ki

Fotó: Kádárház Látogatóközpont

E projekt keretében a település központjában álló, korábban romos történeti épületekben méltó bemutatóhelyet kapott a mára már kuriózumnak számító mesterség.Az unikális Kádárház Látogatóközpont fejlesztése során a két, több mint százéves épület felújítása és rehabilitációja mellett látványos, a belső tartalomra utaló összekötő bejárati részt alakítottak ki. A rendezvénytérként, kulturális közösségi térként és kávézóként is funkcionáló épületben a 21. századi elvárásokat kielégítő infografika kiállítás is gazdagítja a település attrakcióit.

Hazánkban a kádármesterség kezdetei egészen a középkorig vezethetők vissza. A történelem során tájegységenként és feladatkörönként különböző megnevezéssel illették azokat a mestereket, akik fából különböző használati tárgyakat és hordókat készítettek. A Táncoló kádárok – A kádármesterség és a kádártánc hagyományai Erdőbényén című kiállítás e páratlan múlttal rendelkező mesterséget mutatja be, amelyben kiemelt szerepet kap Erdőbénye egyik legfontosabb kulturális hagyománya, a Közép-Európában egyedülálló kádártánc.

A kiállítás lényegre törő megfogalmazással és játékosan mutatja be a helyi kádármesterség eredetét, hagyományait, titkait

Fotó: Kádárház Látogatóközpont

E speciális mozgásforma koreográfiája a hordókészítés munkafázisait tükrözi, a fakivágástól egészen a hordó elkészültéig, s végül az áldomásig.

A látogatóközpont falait is a világörökségi helyszín szelleméhez, a kádármesterséghez és a táncához illeszkedő visszafogott, de látványos kiállítási infografikákkal és látványelemekkel vonták be.

A kiállítási tartalmak lényegre törő megfogalmazással és játékos grafikákkal mutatják be a helyi kádármesterség eredetét, hagyományait, szerszámait a hordókészítés folyamatain és művelőin keresztül egészen a speciális érdekességekig, sőt az sem mellékes, hogy a mesterségüket ma is űző kádárokat a fókuszpontba emelik.