Az amerikai kormány a 2020 előtt kiadott magyar útlevelekkel indokolta az ESTA-korlátozást

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. augusztus 02. 10:34

A biometrikus útlevél bevezetése előtti időszakban, az egyszerűsített honosítási eljárás során kiadott magyar útlevelekkel indokolta az amerikai kormány, hogy szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában - közölte az amerikai külügyminisztérium kedden.

Az ügy téma volt a külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján, amelyen Matthew Miller szóvivő kijelentette, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt a döntés szempontja. Az indokról szólva azt mondta, hogy az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

Arra kérdésre ugyanakkor, hogy az amerikai kormánynak van-e konkrét tudomása arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek bejutottak az Egyesült Államokba magyar útlevél birtokában, a szóvivő nem válaszolt.

Az utazási engedély érvényességi ideje a magyarok számára két évről egy évre csökkent és csak egyszeri beutazásra korlátozódik

Fotó: 123rf.com

Azt mondta, hogy szakpolitikai megfontolások játszottak szerepet, vagyis az amerikai kormány azt vette figyelembe, hogy voltak, akik szigorú átvilágítás nélkül jutottak magyar útlevélhez, és a felvetett aggályokra Magyarország nem reagált.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai kormány hétfőn bejelentette, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek számára az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi idejét két évről egy évre csökkentik, és ez idő alatt csak egyszer lehet vele utazni. A bejelentésre tegnap reagált a magyar Belügyminisztérium, e szerint az USA a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól, ezt azonban nem adják ki senkinek, mert – mint írták – a külhoni magyarok biztonsága a tét.