Bejárható Kisalföld

Forrás: turizmus.com

 2018. június 01. 09:04

A Bejárható Magyarország Programról tartottak szakmai workshopot a győri Széchenyi István Egyetemen a Turizmus Tanszék szervezésében.

A cél, hogy a programon belül a Kisalföld kiemelt hangsúlyt kapjon. Ennek érdekében az egyetem „Bejárható Kisalföld Kutatóműhely” felállítását tervezi, kezdeti lépésként pedig helyi összefogással a Szigetközben valósít meg kísérleti projektet.

A Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gál András Levente előadásában bemutatta a 2013-ban életre hívott Bejárható Magyarország Programot (BMP). A BMP keretében meghatározták az öt legjellemzőbb túrázási jármódot: a gyaloglást, a kerékpározást, a lovaglást, a vízitúrázást és a vitorlázást, illetve a szükséges fejlesztéseket.

Ősszel pilot projektek megvalósítását tervezik. Ezekben egy-egy iskola  diákjai tesztelhetik a kialakított túraútvonalakat. Az ország több tájegysége mellett a Szigetközben valósulhat meg szeptembertől a kísérleti projekt.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke, Princzinger Péter kiemelte, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia víziója szerint 2030-ra a GDP 16 százalékát 450 ezer ember fogja megtermelni a turisztikai ágazatban Magyarországon.

Horváth Tamás, a Bejárható Magyarország Program és az Edutus Főiskola szakértője a közneveléssel kapcsolatban a tanórán kívüli képzés és az élmény alapú tanulás fontosságát hangsúlyozta, és bemutatta a Bejárható Ős-Dráva mintaprojektet.

Horváth Tamás

Fotó: turizmus.com

A workshop a Happ Éva vezette kerekasztal-beszélgetéssel ért véget. A Turizmus Tanszék vezetője bejelentette, hogy több kar, szakterület bevonásával Bejárható Kisalföld Kutatóműhelyt hoznak létre az egyetemen.