Bizonyítványt kaptak a hajózási technikusok

Forrás: turizmus.com

 2019. október 18. 15:04

A BAHART és a Siófoki Szakképzési Centrum kurzusát sikeres vizsgával záró hajósok október 18-án a Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolában vehették át bizonyítványukat.

Korábban megírtuk, hogy április 13-án hivatalosan is bejelentette a Siófoki Szakképzési Centrum és a BAHART vezetője a hajósképzés indulását Siófokon.

A kurzus keretében 14 diák kezdte meg hajós tanulmányait idén februárban, hogy a képzési program végére új szakmai képesítést szerezzen.

Az oktatás keretében a résztvevők elsajátították a hajó gépházában és fedélzetén zajló munkákkal, a víziközlekedés szabályaival, valamint a vízi utak, azokhoz kapcsolódó kikötői létesítmények és egyéb műtárgyakkal kapcsolatos ismereteket. A tantervben szerepeltek továbbá a vízi útvonalak kotrásának tudnivalói, a hajó állagmegóvási, karbantartási és javítási feladatai is. A szakmai tárgyak mellett alapszintű német nyelvismeretet, vízből mentést és elsősegélynyújtást is tanultak a diákok.

A képen a kurzust sikeres vizsgával záró hajósok és oktatóik láthatók

Fotó: BAHART

A BAHART középtávú stratégiájában fontos elem az erőforrások fejlesztése, aminek része a munkavállalói állomány, így a hajósok folyamatos képzése is.

A Balaton régió turizmusának igényeihez igazodó képzéspalettába illeszkedik az elindított hajós képzés is.

Az általános munkaerőpiaci tendenciák, az iskolarendszerű utánpótlásképzés szűkössége, valamint a jövőben várható BAHART hajóflotta bővítésével párhuzamosan jelentkező hajós munkaerőigény hívta életre a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével a hajózási technikus képzést, mellyel az országban Budapest mellett már Siófokon is elérhetővé vált ez az oktatás.

Kollár József, a BAHART vezérigazgatója a bizonyítványosztáson kiemelte, hogy a továbbiakban is jelentős hangsúlyt fektetnek a hajós munkavállalók toborzására, valamint a szakma minél szélesebb körben történő megismertetésére, ezért egy hajós toborzófilmet készítettek, amit a rendezvényen le is vetítettek.