Bojkottálnák a párizsi olimpiát a francia szállodások

Forrás: turizmus.com

 2019. december 09. 10:09

Francia szállodatulajdonosok és szövetségeik a 2024-es párizsi olimpiai játékok bojkottjával fenyegetnek.

A francia szállodások azért háborodtak fel, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2028-ig érvényes, 500 millió dollár értékű szponzori szerződést kötött az Airbnb-vel. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy az Airbnb a 2024-es párizsi olimpiai játékok szponzora lesz, miközben a francia főváros perli a vállalatot piaci magatartásáért.A tiltakozó akciót az osztrák szállodaszövetség elnöke, Michaela Reitterer is támogatja. Szerinte ugyanis a NOB határozza meg a rendkívül magas szintű sport- és erkölcsi sztenderdeket az olimpia körül, ugyanakkor az Airbnb névtelen számláinak elfogadása nem illik ebbe a logikába – számol be a VIMOSZ hírlevele.

Paradox helyzet alakult ki az Airbnb szponzori szerződése miatt

Fotó: Max Pixel

A NOB döntését többen egyenesen provokációnak vélik, hiszen Párizsban kiemelkedően magasak a lakhatás költségei, és ezek csökkenésére a túlzott mértékű turisztikai bérbeadások miatt nincs esély. „Eléggé érthetetlen, hogy az egyik szereplő ágyba bújik valakivel, aki ellen partnere jól megalapozott bírósági akciót kezdeményezett” – hangzik az egyik szemléletes  ellenérv.

 

Párizs harcol az Airbnb ellen

A szállásmegosztók elleni küzdelem egyik élharcosa Párizs polgármestere, Anne Hidalgo. A francia főváros jelenleg is a városi lakóterek szűkösségével küzd, és az Airbnb keltette további mesterséges hiányhelyzet abszolút nem kedvére való.

Az Euronews cikke szerint a polgármester levelet írt a NOB elnökének, Thomas Bachnak, amiben figyelmeztette a szponzorálási szerződés aláírásának „kockázataira és következményeire". Az is felmerült, hogy márciusi önkormányzati választások után népszavazást írnának ki, aminek következményeként kitilthathatnák a platformot a városból.

„A helyzet egyértelmű. Válaszlevelünkben leszögeztük, hogy természetesen minden partnerünknek el kell fogadnia a vendéglátó ország és város előírásait, és ez az Airbnb-re is igaz. Franciaország és Párizs tehet jogi lépéseket az Airbnb ellen, ha szükségesnek tartja" – jegyezte meg Thomas Bach.

 

Szabályozás párbeszéd alapján

Azt is kritizálják, hogy a NOB elnöke elfogadta az Airbnb érvelését, miszerint az online szállásmegosztó oldalak tevékenységével kapcsolatos helyes eljárás a szabályozás, amit a városokkal, országokkal folytatott párbeszéd alapján kell és lehet kialakítani.

Az Airbnb-nek nagyon jól jöhet a szponzori szerződés aláírása imidzsének javítására jövő évre tervezett tőzsdére menetele előtt, de nem biztos, hogy ehhez a városlakók kárára kellene asszisztálni – vélik többen.

A világszerte 7 millió címet ajánló Airbnb aktuális piaci tőkeértékét 31 milliárd USD-re becsülik, ami „csak” 12 milliárddal marad el például a Marriott láncétól.