Orbán Viktor: Budapest a megfelelő város 2024-re

Forrás: MTI

 2016. augusztus 21. 13:48

A miniszterelnök megfogalmazása szerint Budapest a megfelelő város, megfelelő koncepcióval, a megfelelő időben ahhoz, hogy 2024-ben házigazdája legyen a nyári olimpiának. Orbán Viktor minderről a riói Magyar Házban rendezett ünnepségen beszélt, augusztus 20-án.

Orbán Viktor kifejtette, XXI. századi körülmények fogadnák a szurkolókat. Mint elmondta, két zónában 27 versenyhelyszín várná a szurkolókat, amelyek a belvárostól maximum hat kilométerre helyezkednek el. Hangsúlyozta, a magyar lakosság kilencven százalékának nagyjából 90 perc alatt elérhető lenne minden versenyhelyszín. A tervek szerint az egész főváros egy nagy olimpia parkként funkcionálna, ezáltal pedig az egész olimpia egy hatalmas sportfesztivál lenne.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a budapesti rendezés az ötkarikás mozgalomnak új alapot adna, hiszen ez lehetne az első igazi közép-európai olimpia, ráadásul, ha egy közepes méretű város közepes költségvetéssel rendezhetne, akkor a hasonló méretű városok is reménykedhetnének a jövőben.

Az eseményen részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, aki kiemelte: Magyarország ugyan népességét tekintve kicsi, de a sportban, illetve annak menedzselésében óriás.    Thomas Bach az ünnepségen – melyen számos NOB-tag is részt vett – gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához, s hozzátette, a magyarok megértették, hogy miről szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program.

A Magyar Házban augusztus 16-án a 2024-es magyar pályázat vezetői tartottak nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen Fürjes Balázs kompakt, emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért, Bienerth Gusztáv, a pályázat alelnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, turizmusért felelős kormánybiztos pedig az olimpia gazdasági hátteréről beszélt.

Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma verseng még a 2024-es rendezésért. A NOB 2017 szeptemberében dönt a helyszínről.

A képen: Orbán Viktor miniszterelnök, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke , Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a NOB tagja, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőse a pályázatot bemutató kiállításon

MTI Fotó: Illyés Tibor