Csökkenthetik az utazásszervezés áfáját Romániában

Forrás: turizmus.com

 2017. április 04. 14:20

Számos, a turisztikai szektort segítő intézkedés után a román turisztikai minisztérium 9 százalékra csökkentené az utazásszervezési tevékenység áfáját. Tervek között szerepel a jövedelemadó csökkentése is a turisztikai szektorban.

Mircea Titus Dobre turisztikai miniszter április 3-án benyújtotta a román pénzügyminisztérium felé az utazásszervezési tevékenység áfakulcsának 9 százalékra való csökkentéséhez szükséges javaslatot – olvasható az rhn.ro román szakmai weboldalon. Ez minden olyan terméket és szolgáltatást érintene, melyet utazási irodák és utazásszervezők kínálnak. Emellett a miniszter bejelentette, megteszi az ügyben szükséges lépéseket az Európai Bizottság felé.

Peleș-kastély

Fotó: iowafarmvacation.com

A tervezetet az alábbi intézkedések előzték meg:

  • 2015. január: 24 százalékról 9 százalékra csökkentették a szálláshelyekhez köthető szolgáltatások áfáját.
  • 2015. június: 24 százalékról 9 százalékra csökkentették az ital- és étkezési termékek, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások áfáját.
  • 2016-ban az áfa általános mértékét 20 százalékra, 2017 január elsejétől pedig 19 százalékra csökkentették.
  • Az üdülési csekkről szóló törvénnyel serkentették a román turizmust a köz- és magánalkalmazottak körében.
  • 2016. október: bejelentettek egy speciális turisztikai vállalati adót, melynek bevezetését 2017 márciusára tervezték. Az adó mértékét többek között a négyzetméter és az elhelyezkedés határozza meg.
  • 2017. február: felvetették a jövedelemadó 16 százalékának eltörlését a turisztikai szektorban.

Kapcsolódó cikkek