Elérte a járvány előtti szintet a nyári turisztikai szezon

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 11:15

Idén nyáron 16,4 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami elérte a 2019-es szezon eredményét. Ez idő alatt a szálláshely-szolgáltatók közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, aminek 74%-a a vidéki szálláshelyekhez köthető – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Bár tovább erősödtek egyes vidéki desztinációk, a nyári szezonban a Balaton turisztikai térség az elsődleges úti cél, amit Debrecen és térsége, a Mátra‒Bükk térség majd a Budapest környéke térség követ. Összességében elmondható, hogy az elmúlt évek lendületét megtartotta a belföldi turizmus, a külföldi vendégek száma pedig tavalyhoz képest intenzíven emelkedett – mutat rá közleményében az MTÜ.

Idén júniusban 4 millió, júliusban 6,1 millió, augusztusban pedig 6,3 millió vendégéjszakáról küldtek adatot a szálláshelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Az összesen 16,4 milliónyi vendégéjszakával az idei főszezon elérte a koronavírus-járvány előtti, 2019-es nyári eredményt.

A csehek a legtöbb vendégéjszakát idén Bük-Sárváron, a Balatonon és Győr-Pannonhalmán töltötték

Fotó: MTÜ

A vendégéjszakák közül mintegy 10,5 milliót a hazai látogatók töltöttek el a szálláshelyeken, ez 12%-kal felül is múlja a 2019-es nyár adatait. A külföldi turisták vendégforgalma is jelentős élénkülést mutat: az előző évhez képest 2,5-szer több nemzetközi látogatót köszönthettünk az országban a nyáron. Míg 2021-ben a külföldi forgalom aránya 20%-os volt a három nyári hónapban, addig idén 36%-ra emelkedett, ami közel 6 millió nemzetközi vendégéjszakát jelent. Országosan a vendégéjszakák 64%-át belföldiek adták. A 11 hazai turisztikai térség közül idén nyáron is a Balaton térsége volt az elsőszámú úti cél, több mint 5,4 millió éjszakát töltöttek el itt a vendégek, és a teljes vidéki szálláshelyi forgalom 41%-a is ebben a térségben valósult meg. Vidéken a hazai vendégek aránya 75% volt, míg Budapestre visszatértek a külföldiek, a vendégek 83%-a volt külföldi idén nyáron a fővárosban.

A Budapestre érkezők nagy százaléka látogat el a Dunakanyarba

Fotó: MTÜ

Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Izraelből, Olaszországból és Hollandiából érkeztek, a vidéki szálláshelyekre pedig főként Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Ausztriából.

Hazánk teljes szálláshelyi forgalmának 81%-a a nyár folyamán vidéken realizálódott. A főváros 19%-os részesedése jelentős emelkedés a tavalyi 10%-os arányhoz képest. A szállodai szobakapacitás-kihasználtság országosan 60%-os volt. A szálláshelyek 2022 nyarán közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ennek 74%-a a vidéki szálláshelyeken keletkezett. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátás idei főszezoni árbevétele 458,2 milliárd forintot tett ki.