A fürdők jelentik a húzóerőt a turizmusban – a Magyar Fürdőszövetség közgyűléséről jelentjük

Szerző: Szebeni Zsolt - Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 16. 19:03

Több mint 200 résztvevővel Hajdúszoboszlón, a Hotel Atlantisban zajlik a Magyar Fürdőszövetség közgyűlése május 16–17-én. Az első nap érzékeny jogi témákról, a fürdők kártérítési felelősségéről és a vendégélményről is szó esett.

Kántás Zoltán elnök megnyitójában kollégaként is köszöntötte Czeglédi Gyulát, a HungaroSpa korábbi vezérigazgatóját, a Magyar Fürdőszövetség korábbi elnökét, Czegle-Pinczés Enikőt, a rendezvény házigazdáját, Somogyi Gábort, a Szlovák Fürdőszövetség elnökét, valamint Juhász Szabolcsot, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatóját.

Kántás Zoltán köszönti a résztvevőket

Fotó: Hunka Erika / Magyar Fürdőszövetség

Jelezte a résztvevőknek, hogy a közgyűlésen érzékeny, a fürdők életét jelentősen befolyásoló jogi kérdésekben, például a csúszdákon történő balesetekkel kapcsolatos kártérítési perekről hallhatnak előadásokat.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere köszöntőjében elmondta, más önkormányzatokhoz hasonlóan, a Covid-válság után megjelent energiaválságban keresik a megoldásokat, hogy a város fürdője, gyógyfürdője stabil lábakon állhasson.

Czeglédi Gyula polgármesteri köszöntője

Fotó: Hunka Erika / Magyar Fürdőszövetség

Biztatónak nevezte, hogy a belföldi turizmusban a Balaton mellett a fürdők, illetve gyógyfürdők jelentik a legnagyobb vonzerőt. Hajdúszoboszló büszke lehet arra, hogy országos szinten kiemelkedő, több mint 1,1 millió vendégéjszakát tudhatott magáénak 2022-ben.
A polgármester kitért arra is, hogy a Hungarospa mellett létrehoztak két, jelentős turisztikai vonzerőt: a Bocskai István Emlékmúzeumban ki tudták állítani a fejedelem ritkaság számba menő koronájának valósághű és nagy értékű másolatát, valamint befejezték a Mátyás-király sétány több mint kétmilliárd forint értékű beruházását.

Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa vezérigazgatója elmondta többek között, Hajdúszoboszló élete akkor vett gyökeres fordulatot, amikor 1925-ben Pávai Vajna Ferenc geológus felfedezte a gyógyvizet, majd 1927-ben megnyílt a város első fürdője. Hajdúszoboszló 1946-ban kapta meg a gyógyfürdő minősítést, s ma már a Hungarospa Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa vezérigazgatója

Fotó: Hunka Erika / Magyar Fürdőszövetség

Felsorolni is sok a komplexum szolgáltatásait, a gyógyfürdőtől kezdve a gyógyászaton, az Aqua-Palace fedett élményfürdőn, a strandfürdőn, az Aquaparkon, a Prémium Zónán és az Árpád Uszodán át a szálláshelyek üzemeltetéséig és a Pávai Vajna ásványvíz palackozásáig.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a Hungarospa 2022-ben rekordnak számító, 6,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, miközben a 2,2 millió regisztrált vendég kevesebb, mint ahányan a pandémia előtt, 2019-ben váltottak belépőjegyet. Kifejtette, hogy stratégiai céljuk a város turisztikai vonzerejének növelése, valamint a fürdő ma is korszerűnek mondható energetikai infrastruktúrájának további fejlesztése, például egy napelempark létrehozásával.

A közgyűlés első előadását egy aktuális témáról, a fürdők Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) való csatlakozásáról Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója tartotta, erről egy külön cikkben számolunk majd be.

 

Fürdőszolgáltatás és kártérítés

Nagy érdeklődés kísérte a közgyűlés következő előadásait, amikor törvényszéki bírók, illetve biztosítási szakemberek igyekeztek többféle szemszögből megvilágítani a fürdőszolgáltatások kártérítési vetületeit. A téma aktualitását az adja, hogy az utóbbi időben megszaporodott a fürdők ellen indított polgári peres ügyek száma, elsősorban csúszdás balesetek miatt, ráadásul általában a károsult javára dönt a bíróság – fogalmazott felvezetőjében Balogh Zoltán, a szövetség titkára.

Nagy Zsófia, a Debreceni Törvényszék bírája azt emelte ki előadásában, hogy a 2014-ben életbe lépett új Polgári Törvénykönyv alapvetően szigorúbb szabályokat fogalmaz meg a szerződésszegéssel kapcsolatban (a fürdőszolgáltatás igénybevétele is szerződéses kapcsolat a fürdő és a vendég között).

A károkozó (jelen esetben a fürdő, ahol a baleset bekövetkezett) úgy tud mentesülni a kártérítési felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az ellenőrzési körén kívül eső, előre nem látható volt az esemény és nem volt elvárható, hogy elkerülje vagy elhárítsa. A bizonyítás terhe is a károkozót illeti, tudtuk meg.

A szakember ezután felidézett egy 2018-as konkrét esetet. Zárt csúszdában a lecsúszás fekve, háton volt megengedve, leszorított kezekkel, a felperes mégis ülő helyzetben használta, ezért kulcscsonttörést szenvedett, A bíróság azt vizsgálta, hogy megvalósult-e a fürdő részéről a szerződésszegés. Az első fokú bíróság nem tartotta elegendőnek azt a tájékoztatást, ami piktogramon jelölte a helyes testhelyzetet. Szerintük a tiltott testhelyzetet külön kellett volna jelezni. A fellebbezés után a szegedi ítélőtábla szakértői vélemények alapján végül másodfokon jogerősen ellentétes döntést hozott. Indoklásuk szerint végtelen a meg nem engedett testhelyzetek száma, így a fürdő eleget tett kötelezettségének, tehát a vendég részéről történt szerződésszegés, így elutasították a kártérítési igényt.

Több mint 200 résztvevővel zajlik Hajdúszoboszlón a közgyűlés

Fotó: Hunka Erika / Magyar Fürdőszövetség

A munkáltatói és munkavállalói kárfelelősség a fürdőszolgáltatásban elsőre meglehetősen száraznak tűnő témáját meglepően élvezetesen közelített meg előadásában Rózsavölgyi Bálint, a Debreceni Törvényszék csoportvezető bírája. Kezdésként arra emlékeztetett, hogy egy felelős vezetőnek ismernie kell a Munka Törvénykönyve ide vágó részeit, nem lehet ez csak a HR-osztály felelőssége. Mint kiemelte, minden baleset esetén fontos tisztázni az adott munkavállaló esetleg felelősségét – megfelelő módon tájékoztatta-e a később megsérült vendéget például a csúszdahasználat feltételeiről. Baleset ugyanakkor nemcsak vendéggel, hanem munkavállalóval is előfordulhat a fürdőben, és ilyenkor szinte biztosan meg fog állni a munkáltató kárfelelőssége – hangsúlyozta a bíró. Ezért nagyon fontos az egészséges és biztonságos munkafeltételek betartatása a munkahelyen. Balesetnél pedig kötelező munkabaleseti jegyzőkönyvet felvenni.

Buzogány Ádám kárrendezési igazgató és Jebelóczki Richárd kiemelt értékesítő tanácsadó, a 20 fős kárrendezési osztállyal rendelkező Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. képviseletében az üzemeltetői felelősség kérdését biztosítói szemmel vizsgálta. Egy-egy kártérítési ügyben a kárigényeket biztosítói segítséggel lehet mérsékelni. érdemes bevonni biztosítót az egyezségi ajánlatokba közös felelősség, hogy mérsékeltek maradjanak a kártérítés mértéke – hangsúlyozták.

 

Nem mindegy, hogy mogorva vagy mosolygós a pénztáros

Riz Ádám, az EMPX Solutions szervezetfejlesztő cég képviseletében a munkavállalói és a vendégélmény összefüggéseire világított rá. Előadásából kiderült, hogy ha a munkavállaló jól érzi magát a pozíciójában, akkor lesz képes mosolyogni a vendégre, vagyis kiváló vendégélményt adni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy többtényezős a munkavállalói élmény, és a jövedelem csak egy elem a sok közül a karrierperspektíva, a munka/magánélet egyensúlya vagy a munkahelyi kapcsolatok mellett.

A Prophex Europe Consulting képviseletében Hegedűs Attila arra hívta fel a fürdőüzemeltetők figyelmét, hogy ingatlantulajdonként tekintsenek magukra és ennek megfelelően alakítsák ki bérlői portfóliójukat, ne féljenek a költségeket megosztani a bérlőkkel. Példának hozta a repülőtér-üzemeltetőket, akik még a nyitvatartási időt is meghatározzák a bérlők esetében és a bérleti díjat is  forgalomarányosan határozzák meg.

A későbbiekben bemutatkozott még a Spalneo, a gyógyfürdők új digitális platformja, amelyről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

A fürdők hévízkútjainak vizsgálatáról Szongoth Gábor geofizikus adott elő, majd sor került a Közép-európai Rekreációs Társaság bemutatkozására. A szakmai program a szomszédos Aquapalace élményfürdő, valamint a prémium zóna bemutatásával zárult.