Év végéig kártalanítják a romániai turisztikai vállalkozásokat

Forrás: turizmus.com

 2021. január 04. 15:32

Január végéig kell kidolgoznia a minisztériumnak az alkalmazási módszertant, utána kezdődik az online igénylés.

Az év utolsó napján megjelent a Hivatalos Közlönyben a járvány miatt veszteségeket elszenvedett turisztikai és vendéglátóipari cégek részleges kártalanítására vonatkozó 224-es sürgősségi kormányrendelet.

Ez alapjában jó hír a válságot leginkább megszenvedő gazdasági ágazat számára, ugyanakkor mégsem teljesen az, nagyon messze van ugyanis az idő, amikor az érintett cégek pénzt látnak majd az államtól - számol be a témáról a Maszol.ro.

Bukaresti szálloda. A romániai turisztikai vállalkozások is kapnak állami támogatást, de addig még hónapok telhetnek el

Fotó: 123rf

Először is a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériumnak ki kell dolgoznia a támogatás alkalmazási módszertanát, s meg kell jelentetnie a Hivatalos Közlönyben, amire 30 nap áll rendelkezésére - írják.

Ezt követően indul majd az online igénylés, a támogatási szerződéseket pedig június 30-ig kell majd megkötni. A kedvezményezettek legkésőbb december 31-ig kapják meg a nekik megítélt támogatást.

A 224-es sürgősségi rendelet értelmében az idegenforgalmi ügynökségek, a szállásadó és a vendéglátóipari cégek részesülhetnek támogatásban.

Az állam az elszenvedett bruttó veszteségnek legfeljebb 20 százalékát téríti meg az érintett cégeknek. A veszteség pontos értékét a 2019-es és a 2020-as éves mérleg összehasonlítása alapján számítják ki. Az egy igénylőnek kifizetett kompenzáció értéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurót.

A kompenzációs program költségvetése 500 millió euró. A kormány becslései szerint ebből az összegből 73 211 céget fognak tudni részben kártalanítani.

Az adóhivatal részleges adatai alapján a kormány azzal számol, hogy a szállodaiparban 36,8 százalékos volt a visszaesés tavaly, a vendéglátóiparban 33,5, az idegenforgalmi ügynökségeknél pedig átlagban 60,5.