Ingyenes PCR-tesztet sürget a keleti vakcinával oltott utazóknak az MSZP

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. július 01. 16:33

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy haladéktalanul tegye ingyenessé a PCR-tesztet a keleti vakcinákkal oltott, külföldre készülő magyar utazóknak – mondta a szocialisták európai parlamenti képviselője csütörtökön a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István kifejtette, az orosz és kínai vakcinát kapott magyar állampolgárok szabad mozgása korlátozottá vált, minimálisan egy többezer forintba kerülő PCR-teszt elvégzése szükséges a határátlépéshez, miután a július elsején hatályba lépő uniós Covid-igazolvány rendszere csak az Európai Unió gyógyszerügynöksége által elfogadott oltóanyagokat ismeri el.

Ez a probléma mintegy kétmillió magyart érint, akik így csak drága PCR-tesztek felmutatásával tudnak külföldre menni akár nyaralni, tanulni vagy dolgozni. A Magyarországon használt orosz- és kínai vakcinák hasonló elismeréséhez bilaterális megállapodásokat kell kötnie a magyar kormánynak, és számos fontos célországban a keleti oltásokat továbbra sem fogadják el – fűzte hozzá.

Rámutatott, az Európai Unió 100 millió eurós keretet hozott létre, amelyből a tagállami kormányok olcsó vagy ingyenes tesztek biztosítására igényelhetnek támogatásokat. Az ellenzéki politikus ezért tudni akarja, hogy a magyar kormány mikor és milyen mértékben kíván élni ezzel a lehetőséggel.

(Borítókép: 123rf.com)