Konzulok az idegenforgalomért

Forrás: turizmus.com

 2017. december 13. 11:21

A magyar tiszteletbeli konzulok hosszabb szünet után ismét csatlakoztak brüsszeli székhelyű Világ Konzuljainak Szövetségéhez.

Ennek alkalmából a FICAC (World Federation of Consuls) éves közgyűlését Budapesten tartotta. A világ számos országából érkeztek Budapestre a szövetség vezető tisztségviselői  Aykut Eken, a FICAC elnöke vezetésével. A delegációt dr. Suha György nagykövet,  a Külgazdasági és Külügyminisztérium  miniszteri biztosa fogadta és látta vendégül. Bemutatta a Minisztérium épületét, könyvtárát valamint egy parlamenti látogatásra invitálta a vendégeket. Kerekasztal megbeszélés keretében  méltatta a tiszteletbeli konzulok szerepének fontosságát. A megbeszélés egyik fontos témája volt  szerepük a turizmus területén. Az elmúlt évtizedben rendkívüli mértékben nőtt a világ idegenforgalma, a regionális és tengerentúli fapados járatok megjelenése megsokszorozta a külföldre látogató turisták számát. A határok megszűntek az Európai Unióban, számos ország eltörölte vízumot a beutazáshoz, vagy megkönnyítette a  vízumok megadását, akár az interneten  vagy érkezéskor,  a repülőtéren is felvehető vízumok bevezetésével. Mindezek az intézkedések nagyban hozzájárulnak a „határok nélküli”  utazási lehetőségéhez és az utazók számának növekedéséhez.

A Konzulok Nemzetközi Szövetségének vezetősége vendéglátóikkal a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében dr. Suha György miniszteri biztos meghívására ismerkednek a Minisztériummal

Ezzel egyenes arányban nőtt a tiszteletbeli konzulok feladata, mivel az utazók probléma esetén követség hiányában a konzulátushoz kell, hogy forduljanak. Több kis ország nem engedheti meg magának, hogy nagykövetséget tartson fenn a világ számos országában, így  ezt a feladatot a tiszteletbeli konzulokra bízzák. A konzulátusoknak jó kapcsolatot kell kiépíteni a fogadó ország hatóságaival, hogy eredményes munkát tudjanak végezni.

A résztvevők Törökországból, Görögországból, Szerbiából, Nepálból és Norvégiából érkeztek. Programjuk szervezésében sokat segített a konzuli testület doyenje Bocsánczy János, Sierra Leone tiszteletbeli konzulja, valamint a magyarországi tiszteletbeli konzulok, akik több közös eseményen is részt vettek.