Kutatás készült a Budapest Card vásárlóiról

Forrás: turizmus.com

 2017. november 24. 16:33

A Budapest Card-vásárlók többsége az Unióból érkezik, az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezik és érdeklődik a kultúra iránt.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet kérdezőbiztosai 300 Budapest Card felhasználót kérdeztek meg októberben. A reprezentatív kutatás a Budapestre érkező turisták általános motivációiról és tájékozódási szokásairól ad információt.

A tablettel történő felmérés angol nyelven zajlott, így főként az angolt jól beszélő nyelvterületekről érkezőkre volt releváns. A személyes megkérdezések 2017. október 6. és 24. között a Budapest Card értékesítése és felhasználása szempontjából reprezentatív helyszíneken történtek, melyek a Budapest Airport, a Sütő utcai Budapestinfo Point iroda, a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és a Lukács Fürdő.

A tíz perces kérdőívre 300 fő válaszolt, akiknek a zsebében már ott lapult a Budapest Card.

A BFTK-nak, mint Budapest hivatalos fesztiválszervező és turisztikai szervezetének, kötelező közszolgálati feladata a Budapest Card városkártyacsalád gondozása és fejlesztése.

Több piackutató cég ajánlata közül a GfK-t választotta ki a jövő évi tervezést megalapozó kutatási feladat elvégzésére.

A kutatás célja volt, hogy a külföldi turisták körében mért értékek révén tervezhetővé és alakíthatóvá váljon a hivatalos turisztikai marketing tevékenység, és kijelölhetők legyenek a termékfejlesztés fókuszai. Fontos volt visszajelzést kapni a javítandó hiányosságokról és felmérni az elégedettséget, illetve ajánlási hajlandóságot. Szükséges volt azonosítani a vásárlási döntés mögött rejlő érveket, valamint a legnépszerűbb szolgáltatásokat.

A kutatás megállapításai szerint a válaszadó turisták leginkább az EU-ból érkeztek. A Budapest Card-ot főként FIT, azaz egyéni szabadidős turisták vásárolják, akik számára a fő vonzerő: a kultúra, a történelem, a látnivalók, de a fürdők és a gasztronómia is.

Demográfia tekintetében a nemek aránya kiegyensúlyozott volt, a megkérdezettek átlagosan 38 évesek, leginkább felsőfokú végzettségűek és az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek. Tehát Budapest – stratégiai céljainak mentén – egyre eredményesebben szólítja meg a jobban költő, igényesebb programokat kereső célcsoportokat.

A válaszadók több mint háromnegyede először járt Magyarországon, legtöbben az Egyesült Királyságból, Hollandiából és Németországból érkeztek. A válaszadók egynegyede egyedül(!) utazott, ami a szingli célcsoportra irányíthatja a marketingesek figyelmét. A fókuszcsoport több mint fele másodmagával jött.

A jellemző tartózkodási idő 3-5 nap között volt. A Budapestre látogató megkérdezett turisták közül tízből nyolcan nyaralni, pihenni szándékoznak nálunk. Ők a válaszok alapján Budapestet azért választották úti célul, mert nagyon szépnek találják a fővárost, valahol hallottak róla és felkeltette az érdeklődésüket.

Legcsábítóbban a kultúra, a történelem és a látnivalók hatottak, de a város kedvező árfekvése, közelsége, híres gyógyfürdői, valamint gasztronómiája és a kocsmái is hívószavak voltak. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a további eredményesség érdekében kiemelt feladatának tekinti a Budapest turizmusában elért eredmények elemzését.

A BFTK a megállapított adatok és következtetések mentén – a városi lét szempontjait figyelembe véve – szeretné a tendenciákat befolyásolni a pozitív eredmények irányába. A felmérések, kutatások ezen célok érdekében folytatódnak a BFTK megbízása alapján – összegezte az ügyvezető, Bán Teodóra.