Módosították a Giro d'Italia budapesti szakaszának útvonalát

Forrás: turizmus.com

 2020. február 21. 10:50

Tavaly nyáron a Lánchíd nélküli szakaszt mutattak be, de mivel felújítása elmarad, a mezőny május 9-én áthaladhat a Budapest egyik jelképének számító hídon.

A Giro d'Italia magyarországi szervezőbizottsága – Révész Máriusz kormánybiztos és Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezetőjének irányításával –, a körversenyt szervező RCS Sport ügyvezető igazgatójával, Mauro Vegnivel együtt korábban tárgyalásokat folytatott Gy. Németh Erzsébettel, Budapest főpolgármester-helyettesével az útvonal módosításáról – számolt be az MTI.

A megbeszélésen felvetődött: a Lánchíd felújításának elmaradása miatt lehetőség nyílik arra, hogy a Giro d'Italia mezőnye a Grande Partenza első napján áthaladjon a Budapest egyik jelképének számító hídon. Ez az opció korábban már szóba került az útvonaltervezés során, azonban a hídfelújítás tervezett menete miatt tavaly nyáron Lánchíd nélküli szakaszt mutattak be.A magyarországi Grande Partenza, vagyis a Nagy Rajt budapesti időfutam útvonala a változtatás után a Hősök teréről indulva érinti a magyar főváros legrégibb és szimbolikus hídját, valamint az Alagutat, és ezt követően kanyarodik fel a budai Várba. Ennek eredményeként a verseny ideje alatt nem kell lezárni az alsó rakpartot, a 2-es villamos zavartalanul közlekedhet, és a Margit híd forgalmát sem akadályozza majd a viadal. Az RCS Sport szerint ezzel a főváros lakossága is jól jár, mivel kevesebb lezárásra lesz szükség az etap során.

A mezőny áthalad a Budapest egyik jelképének számító hídon

Fotó: Pixabay

„A Giro Nagy Rajt szervezőbizottságának útvonalért felelős szakemberei folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal: a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Budapest Közúttal, a BKK-val és a KNEB-bel” - mondta a szervezőbizottság projektvezetője, Sió Zoltán. Külön tárgyalások zajlanak az érintett kerületekkel, az engedélyeztetési eljárásokat pedig a főváros javaslatait követve végzik.

Emlékeztetett rá: a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye 66 magyar települést érint május 9. és 12. között. A fővárosi időfutamot követően Budapest–Győr és Székesfehérvár–Nagykanizsa szakaszokra kerül sor.