Szabadnapot adna az oltást felvevőknek a bankszövetség és a kamara

Forrás: MTI

 2021. május 13. 13:00

A teljes átoltottság hatékony segítése érdekében a Magyar Bankszövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javasolja, hogy a vakcinát kérő és megkapó munkavállalóik számára intézményeik vezetői 1 fizetett szabadnapot biztosítsanak, akár az oltás napján vagy azt követően.

Közleményükben azt írták, hogy a jelenlegi járványügyi ismeretek szerint a koronavírus-fertőzés terjedését az érintkezések korlátozásán és a higiénés elővigyázatosságon túl, már középtávon is leghatékonyabban a védőoltással lehet visszafogni.

A Bankszövetség és az MKIK azt javasolja, hogy a munkáltatók egy nap fizetett szabadsággal honorálják azokat, akik felveszik a koronavírus elleni védőoltást

Fotó: 123rf.com

A védőoltások széleskörű felvétele az élet és egészség megőrzése mellett a gazdaság gyors újraindításához is nélkülözhetetlen.

A Magyar Bankszövetség elnöksége ezért ajánlással fordul tagjai, a bankszektor intézményei felé, hogy a teljes átoltottság elérését hatékonyan elősegítse.

Az MKIK továbbra is kiemelten támogatja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Már a lakosság közel felének beoltottsága lehetővé tette a szigorú intézkedések fokozatos visszavonását, az üzletek és teraszok nyitását, illetve a szolgáltatások ismételt igénybevételének lehetőségét. Nyilvánvaló, hogy a koronavírus elleni további küzdelem egyik hatékony fegyvere az oltás - írták.

Az oltási program előrehaladtával úgy tűnik, hogy egyre közeledik annak lehetősége, hogy az élet visszatérhessen a korábbi kerékvágásába, és újra olyan szabadságban lehessen élni, mint a vírus megjelenése előtt. Annak érdekében, hogy ez minél hamarabb bekövetkezhessen, az MKIK arra kéri a vállalkozásokat, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra. Több ezer oltópont működik az országban, folyamatosan biztosítják a regisztrációt, továbbá lehetőség van az internetes időpontfoglalásra is.

Közölték: az átoltottságnak a teljes társadalmat érintő fontosságára tekintettel, a Magyar Bankszövetség és az MKIK a javaslatok megfontolására biztatja partnereit és valamennyi vállalkozást, intézményt.