Több mint 100 ezer vendégéjszaka a fővárosban Szent István-napkor

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 30. 11:06

Érezhető turisztikai hatása volt a Szent István-napi négynapos programsorozatnak és a 27-én megrendezett tűzijátéknak. Az augusztus 20-i hétvégén 104 ezer vendégéjszakát regisztráltak Budapesten, egy héttel később pedig több százezren figyelték élőben az ünnepi show-t.

Augusztus 27-én a hetek óta tartó előkészületeknek köszönhetően az uszályok már 18 órakor elfoglalták helyüket, 19:30-kor a Magyar Honvédség repülőgépeinek látványos díszelgő áthúzásával megkezdődött az ünnepség, amely tetőpontjának a 21 órakor megtartott Tűz és Fények játék számított. A tavalyinál komplexebb tűzijátékot láthattak a nézők, amely egy különleges fény- és drónjátékkal, egyedülálló fényfestéssel, valamint egy, a történetnek keretet adó kisfilmmel egészült ki. Idén a tavalyihoz képest négyszer több drón bűvölte el az érdeklődőket. Így dinamikusan elevenedett meg többek között a Szent Korona, valamint államalapító királyunk, Szent István király képe is – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Az ünnepi látványosság során 40 ezer pirotechnikai effekt, római gyertya, üstökös, tűzmozsár és tűzijátékbomba repült az égbe két budapesti hídról, uszályokról, bárkákról, összesen 74 kilövési helyszínről. A megszokott, ám mégis izgalmas tűzvirágok mellett újdonságként a történelmi műsor tartalmához igazodó szimbólumot, például kokárdákat, holdat, csillagokat is megjelenítettek a szervezők. A fellövést speciális célszámítógéppel, digitálisan kódolt indítójelekkel vezérelték, amelyek a biztonság érdekében tökéletesen szabotázsvédettek is voltak.

A tűzijátékot több százezren figyelték élőben

Fotó: szentistvannap.hu

Nemcsak a tűzijáték időpontja, az augusztus 20-i hétvége is szép számokat produkált az esős, gyakran változékony idő ellenére is, hiszen több tízezren vettek részt a csaknem húsz rendezvényhelyszínen zajló Szent István Nap programjain. Bár az időjárás nem alakult kedvezően, a főváros szálláshelyein összesen 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami meghaladja a tavalyi hétvége számadatait – közölte az MTÜ.

A Szent István-napi tűzijáték megrendezésének komoly történelmi hagyományai vannak. Az első, az államalapítás kapcsán megrendezett tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés, és az államalapítást 1966 óta minden évben e látványos parádéval ünnepeljük.

Azok számára, akik idén nem tudták élőben követni, a teljes tűzijáték visszanézhető itt.