Demonstráció a szakmai érdekképviseletek nélkül

Szerző: Kádár Kristóf

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 11. 19:34

Péntek délután a Hősök terén körülbelül ezer ember előtt olvasták fel a „Mentsük meg a turizmust" kezdeményezés szervezői azt a petíciót, amelyet a miniszterelnöknek címeztek. A pontok egy része a szakmai szövetségek javaslatcsomagját tükrözi, amelyek két kivétellel nem vettek részt az eseményen.

A civil megmozdulásra az Expo Hotel előtt gyülekeztek a résztvevők, ahonnan közel 80 busszal átvonultak a Hősök terére. A téren felszólalók között ott voltak a be- és kiutaztató utazási irodások, az idegenvezetők, a buszos utaztatók és a szállodások képviselői. A magánszállások és a külhoni magyarok nevében akadtak, akik levélben nyilvánították ki támogatásukat az összegyűlt munkavállalóknak és munkáltatóknak.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a turizmusban közvetlenül mintegy 428.000 ember dolgozik, akik munkavállalása és megélhetése közvetve másfél millió emberre van hatással idehaza. A beszédekből az derült ki, a szakma úgy érzi, nem kapnak elég segítséget a kormányzattól, a szeptember 1-jén életbe lépett határzárral és utazási korlátozásokkal pedig egy kilátástalan ősz és tél elé néznek, s végképp elvesztek a reményeik, hogy jövő tavaszig érdemben dolgozhassanak, ami egy teljes év kiesést jelentene a bevételszerzés szempontjából.

Békésen zajlott a pénteki demonstráció

Fotó: turizmus.com

Tény, hogy a jelenlegi helyzet egyik oldalról sem egyszerű, a meghatározó szakmai szövetségek távolmaradása azonban azt is mutathatja, hogy az érdekérvényesítés leghatékonyabb színtere a szakma és a kormány közötti szoros együttműködés és javaslattételi eljárási folyamat, amely eddig is számos könnyítést eredményezett mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról a turisztikai szegmensben. A teljesség igénye nélkül ilyen volt a hiteltörlesztési moratórium, a telephely, iroda bérlés felmondási moratóriuma, foglalkoztatási bértámogatás, az adó és járulékkedvezmények bevezetése stb.

A tüntetés szervezői 10 pontos petíciót indítottak, amelyben követelik a kormánytól többek között, hogy ezen intézkedések többségét hosszabbítsa meg, a járulékkedvezményt 2021. december 31-ig, a bértámogatást 2021. május 31-ig. A pontok között szerepel továbbá az utazási irodával utazók esetében a PCR-tesztek teljes állami átvállalásának követelése, az utazásra nem javasolt térségek besorolásának felülvizsgálata. Kérik, hogy az utazási irodák maguk dönthessék el, hogy útlemondás esetén a részvételi díj visszafizetése utazási voucher vagy készpénz formájában történjen, az október 31-én esedékes vagyoni biztosítékot pedig 2021. május 31-ig kelljen megfizetniük. Az autóbuszos utazások esetében részben vagy egészben töröljék el az áfát, a buszos magánvállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban, a vállalkozások hitelmoratóriumát hosszabbítsák meg 2021. július 31-ig – sorolták többek között.

A téren az is elhangzott, jövő hétre egy újabb demonstrációt szerveznek a budai Várban és a petíciót Orbán Viktor miniszterelnöknek szándékoznak átnyújtani a szervezők.

A Hősök tere két oldalán sorakoztak fel a demonstrációra érkező buszok

Fotó: turizmus.com

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő korábban elmondta, hogy a Kormány a világjárvány elleni védekezésben a Magyar Turisztikai Ügynökséggel karöltve nem megszorításokkal igyekezett újraindítani az ágazatot, hanem a hazai, belföldi turizmus ösztönzésével és számos adó- és tehercsökkentéssel a szegmens szereplői számára.

A turizmus szakmai irányítása a hírek szerint jelenleg is gőzerővel dolgozik az ágazat talpraállításán, bár nem látható előre, mikor lábal ki a világ a vírusválság okozta nehézségekből és korlátokból.

Ebben a közös munkában továbbra is zajlik a lobbi az érdekképviseleti szervezetek részéről, amely valódi partnerséggel és szakmai egyeztetések sorozatával kívánja elérni a fenti célokat.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke egy lapunknak adott interjúban minap azt mondta, megérti azokat, akik elkeseredettségükben az utcára vonulnak demonstrálni, de azt gondolja, hogy talán nem látják azokat a komoly erőfeszítéseket, amelyekkel az eddigi eredményeket kiharcolták a szakmai szövetségek.

A MUISZ elnöke arra kérte a tüntetőket, hogy békésen demonstráljanak, hiszen az általuk kezdeményezett javaslatcsomag nagy része már a döntéshozók asztalán van és mindenki érdeke, hogy a szakmával való párbeszéd konstruktív maradjon.

A szakmai érdekvédelmi szövetségek – információink szerint a MIe Magyar Idegenvezetők Egyesülete és a Magyar Apartman Kiadók Egyesülete kivételével – nem csatlakoztak a tüntetéshez, amely egyébként valóban békésen zajlott le. A beszédek után a buszok konvojban felvonulásra indultak a főváros utcáin.