Turisztikai együttműködési lehetőségek Budapest és Szentpétervár között

Forrás: turizmus.com

 2016. március 31. 21:25

Budapest Főváros Önkormányzatának meghívására március 21. és 24. között idegenforgalmi szakemberek érkeztek a fővárosba Szentpétervárról.

A március 23-ai turisztikai találkozón orosz részről Daria Shchaveleva, a Szentpétervári Turisztikai Információs Iroda Információs Osztályának vezetője és Mosashvili Vakhtang, Oroszország magyarországi kereskedelmi képviseletének jogi képviselője voltak jelen – olvasható a BFTK közleményében.

A magyar oldalt Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, Pap Mária, a BFTK turisztikai divíziójának vezetője, Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Nagyváradi Szabina, a Főpolgármesteri Hivatal nemzetközi referense képviselte. Daria Shchaveleva előadásában beszámolt Szentpétervár turisztikai koncepciójáról, amely sok hasonlóságot mutat a magyarországi gyakorlattal. Az orosz város évente 6,5 millió turistát fogad, ebből 3,5 milliót tesznek ki a külföldiek, míg Magyarországról viszonylag kevesen érkeznek a statisztikák alapján. A szentpétervári turisztikai hivatal ötletes imázsfilmje nemcsak a látnivalókra hívta fel a figyelmet, hanem betekintést nyújtott az információs iroda  mindennapjaiba is, amelynek szlogenje: „we make people happier”.

A fotón balról jobbra:  Glázer Tamás, Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója, Daria Shchaveleva, a Szentpétervári Turisztikai Információs Iroda Információs Osztályának vezetője, Pap Mária, a BFTK turisztikai divízió vezetője, Mosashvili Vakhtang, Oroszország magyarországi kereskedelmi képviseletének jogi képviselője

 

KULTURÁLIS KAPCSOLÓDÁSI PONTOK

A Szentpétervári Önkormányzat 2016-os tervei között szerepel egy novemberre tervezett egy hónapig tartó kulturális fesztivál szervezése, ahol tapasztalatai révén szívesen látnák együttműködési partnerként a BFTK-t. Bán Teodóra beszédében többek között a szervezet brandépítési módszereiről és Budapestről, mint a négy évszak és a kultúra fővárosáról beszélt, továbbá ismertette az évszakokhoz fűződő prominens fesztiválokat. Kiemelte a város TripAdvisoron elért eredményeit, amelyek szerint Budapest a világ 25 legközkedveltebb úti céljai között szerepel. Ezt támasztják alá a számok: 2015-ben majd’ 9 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyar fővárosban (7,7 millió külföldi, 1 millió belföldi vendégéjszaka), ebből az orosz turisták közel 309 ezer vendégéjt töltöttek Budapesten. Oroszország ezzel a főváros ötödik legfontosabb küldőpiacának számít. Pap Mária prezentációjában kiemelte: Oroszország számára rendkívül fontos turisztikai termék Budapest virágzó egészségturizmusa, ezért szorgalmazta az üzleti kapcsolatok kialakítását a budapesti fürdőkkel és egészségturisztikai szolgáltatókkal karöltve. Glázer Tamás beszédében kifejtette, véleménye szerint a két város sok hasonló adottsággal rendelkezik. Budapest a Kárpát-medence legnagyobb városa, az ország és bizonyos értelemben Európa kapuja. Nemzetközi viszonylatban kihagyhatatlan turisztikai attrakció épített öröksége, az UNESCO világörökségi helyszínei, páratlan gasztronómiája, a termálfürdők, valamint a nagyszámú kultúr- és sporteseményeknek köszönhetően. A legfontosabb láncszem azonban még várat magára: egy közvetlen repülőjárat beindítása Szentpétervár és Budapest között.

 

JELENTŐS SPORTESEMÉNYEK

A találkozón szó esett a 2016-os IIHF jégkorong-világbajnokságról is, amelyet április 29. és május 15. között rendeznek meg Oroszországban. Szentpéterváron több magyar mérkőzésre is sor kerül majd. A jelentős sportesemények terén Budapest sem marad le: április 7. és 9. között lesz a Szinkronkorcsolya VB a SYMA Rendezvényközpontban, valamint a főváros ad otthont a „Vizes” Világbajnokságnak is (FINA) 2017-ben. Budapest ezen kívül nagy eséllyel pályázik a 2024. évi Olimpiai Játékok helyszíneként.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK

A BFTK 2015. október 8. és 10. között a szentpétervári INWETEX Travel Marketen képviselte Budapestet, ahol élénk érdeklődés mutatkozott a magyar főváros iránt. A mostani tárgyaláson szóba került média- és szakmai tanulmányutak szervezése, valamint partnervárosi bemutatkozások prezentációkkal, workshopokkal. Elhangzott még a találkozón, hogy Budapest és Szentpétervár turisztikai kapcsolatát tovább erősítené egy közvetlen repülőjárat. E téren már meg is megtörtént a nyitás, a budapesti és szentpétervári repülőtér képviselői felvették a kapcsolatot.