Felértékeli a tájépítészetet és a zöldterületeket az új építészeti törvény

Forrás: turizmus.com

 2023. október 06. 11:22

Célegyenesbe érkezett a tájépítészetet kiemelt területként kezelő új, Magyar építészetről szóló törvény. Az ősszel a parlament elé kerülő jogszabály a közhasználatú építmények környezetének és zöldterületek kialakításához tájépítész bevonását írja elő és bevezeti a zöldfelületi tanúsítványt.
Célegyenesbe érkezett a tájépítészetet kiemelt területként kezelő új, Magyar építészetről szóló törvény. Az ősszel a parlament elé kerülő jogszabály a közhasználatú építmények környezetének és zöldterületek kialakításához tájépítész bevonását írja elő és bevezeti a zöldfelületi tanúsítványt. A hírt Lánszki Regő építészeti államtitkár Fertődön, az Esterházy-kastélyban rendezett IV. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferencián jelentette be.

„Természet és épített környezet, épület és kert összhangja, harmóniája teremt olyan környezetet, amely életminőségünk javításának kulcsa lehet. Ebbe a komplexitásba emeltük méltó helyére a tájépítészetet is" – szögezte le.

Esterházy Fényes Miklós szellemi hagyatékáról és megőrzésének fontosságáról beszélt az eseményen Oláh Zsanett, a társszervező házigazda Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Mőcsényi Mihály-konferencia középpontjában idén a kertörökség és a víz elem kapcsolata áll

Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány

A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) működésének két éve alatt többek között jelentős előrelépés történt a hazai zöld infrastruktúra beruházásokkal kapcsolatos gyakorlatok és szabályozási környezet megreformálása, valamint a történeti kertek jelenlegi állapotának és fenntarthatósági stratégiájának kialakítása terén – hangsúlyozta Herczeg Ágnes elnök felszólalásában.

A MKA a hazai kertturizmus fellendítése érdekében együttműködik a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel. A szervezet többek között összefogta az érintett szakmai szervezeteket, szakmai és jogi javaslatokkal segítette az építési és beruházási kerettörvény zöldfelelület-gazdálkodás és zöldinfrastruktúra szabályozásának kérdéskörét. A jogi keretrendszer átalakítása érdekében javaslatot tett a tájépítészeti szabályozási terület megreformálására, valamint a nemzetközi sztenderdek hazai gyakorlatba történő átültetése. Az alapítvány idei nemzetközi sikerét jelzi, hogy az Európai Tanács alá tartozó Európai Történeti Kertek Útvonala szervezet programjába beszervezte az Esterházy-kert mellett még két jelentős történeti helyszínt: Gödöllő és Fehérvárcsurgó kastélykertjeit.

Családi programok kísérik a konferenciát

A Mőcsényi Mihály-konferencia középpontjában idén a kertörökség és a víz elem kapcsolata áll. A rangos hazai és külföldi szakemberek előadásaikban a víz kertművészeti kifejeződéseire, mindennek kertfilozófiai aspektusaira reflektálnak, miközben aktuális kérdéseket is feszegetnek, mint az ökológiai fenntarthatóság vagy a vízhiány. A műhelyfoglalkozásokon a résztvevők gyakorlati megközelítésből taglalják az évezredes-évszázados kerttörténeti példákat, aktuális fenntartási és kertrekonstrukciós kérdéseket.

A három napos konferencián a szakmai és művészeti programok mellett szombaton ingyenesen látogatható gyermek- és családi programok is várják az érdeklődőket, valamint megnyitják Medcalf Laura „A Víz Mentén" című egyéni kiállítását az Esterházy-kastély Nyári Ebédlőjében.

A hazai várak és kastélyok felújítása során a tájépítészet eddig is kiemelt figyelmet kapott, Tájépítészeti Nívódíjat nyert el többek között a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciója.