Először szervez fesztivált a Haydneum a fertődi Esterházy-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 11. 10:45

Első alkalommal tart fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban a Haydneum – Magyar Régizenei Központ. A szeptember 1–6. közötti Haydneum Eszterháza Fesztivál című eseménysorozat középpontjában Mária Terézia látogatásának 250. évfordulója áll.

Szeptember első napjaiban pezsgő régizenei központtá válik a fertődi Esterházy-kastély, megidézve Pompakedvelő (vagy Fényes) Miklós 18. századi udvarának rendkívüli zenei életét, melynek fő irányítója majd’ 30 éven keresztül maga Joseph Haydn volt.

A fesztivál egyediségét a magas színvonalú, kizárólag korhű hangszereken előadott, autentikus produkciók, a kiváló közreműködő művészek, a kastély egyedülálló atmoszférája együttesen biztosítják.

A szeptember elsejei nyitókoncerten újra felcsendül a szerző L’infedeltà delusa (Aki hűtlen, pórul jár) című operája, melyet a császárné is elragadtatással hallgatott, és amely előadás nyomán szállóigévé vált Mária Terézia híres mondata: „ha jó operát akarok hallani, Eszterházára kell utaznom”.

A fesztivál fókuszában Mária Terézia látogatásának 250. évfordulója áll

Fotó: eszterhaza.hu

A mostani előadás szereplői az új-zélandi szoprán, Ella Smith, az itthon is jól ismert osztrák tenor, Bernhard Berchtold, a hazai énekesek képviseletében pedig Kalafszky Adriána (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Szélpál Szilveszter (bariton) lesznek, az Orfeo Zenekart Vashegyi György vezényli.

Szeptember 2-án, szombaton két világszerte elismert muzsikus lép színpadra: a számtalan díjjal rendelkező brit barokk hegedűs, Rachel Podger, akinek partnere a dél-afrikai születésű, ám ausztrál illetőségű Kristian Bezuidenhout lesz. Műsorukon Haydn, Mozart és C. Ph. E. Bach művei szerepelnek.

Vasárnap este Eszterházára látogat az olasz VenEthos Ensemble, amelynek tagjai 2016 óta játszanak együtt. Ezúttal Boccherini-Mozart-Haydn programjukat hallgathatjuk meg.

Hétfőn kamaraesttel folytatódik a fesztivál, a hazai berkekben jól ismert Szutrély Katalin szoprán és a Hollandiában élő fortepianoművész, Somlai Petra szereplésével. Haydn-Schubert műsoruk során szonátákat, dalokat és egy szólókantátát szólaltatnak meg.

Szeptember 5-én, kedden ismét a nemzetközi pódiumról érkezik egy zenekar, a belga Il Gardellino Orchestra különleges Benda-Haydn-Galuppi-Werner-műsorával.

Szeptember 6-án zárul a fesztivál a Haydneum rezidens együttese, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar Haydn-Mozart koncertjével, melyen közreműködik Szutrély Katalin és Somlai Petra.

A koncertek mellett további kísérőprogramok is várják a közönséget: Bősze Ádám tart zenés sétát Ünnepek és hétköznapok címmel a kastély gyönyörű kertjében, Berecz András Mese a muzsikáról című műsorában pedig a zene születéséről és hatalmáról szóló meséket hallhatunk a művész előadásában.

A fesztiválról bővebb infó ITT olvasható.

(Címlapfotó: Facebook)