Ukrajnai menekülteknek nyílt információs iroda Budapest belvárosában

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. szeptember 05. 18:48

Információs és közösségi tér nyílt az Ukrajnából menekülők számára az V. kerületi Bárczy István utca 1-3. szám alatt Budapest Helps néven.

Magyarországnak kulcsszerepe van a humanitárius válságra való reagálásban, melyet a fél évvel ezelőtt kirobbant szomszédos orosz–ukrán háború okozott, és ami milliók lakóhelyének elhagyásához vezetett. Azóta több mint 1,2 millió menekült és harmadik országbeli állampolgár lépte át a magyar–ukrán határt. Erre válaszul a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM-UN Migration) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve közösen létrehozta a Budapest Helps Információs és Közösségi Központot. A központ segíti az ukrajnai háború elől menekülők hozzáférését a kulcsfontosságú információkhoz és segítségnyújtási szolgáltatásokhoz. Olyan biztonságos helyet teremt, ahol a Magyarországra érkezők találkozhatnak egymással és a helyi budapesti közösséggel. Otthont ad az integrációra és a segítségnyújtásra fókuszáló közösségi rendezvényeknek is, beleértve a magyar nyelvű órákat és a kora gyermekkori fejlődés támogatását – adta hírül a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

Budapest belvárosában nyílt meg a központ

Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Az MTI tudósítása szerint Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Helps információs és közösségi központ megnyitásán kifejtette: az ukrajnai háború mindenkit új helyzet elé állított, és mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsák a krízis elől menekülőknek. Szavai szerint a főváros a kezdetektől kiveszi a részét a menekültek segítéséből, szállással, étkezés biztosításával, információ adásával. Úgy folytatta, szembesülni kell azzal a kihívással, hogy – a nemzetközi szervezetek becslése szerint – sokkal több ukrajnai menekült tartózkodik Budapesten, mint amennyit "hivatalosan látunk" az intézményeiken keresztül. Ez a központ eligazodást nyújt az itt tartózkodó menekülteknek – mondta a főpolgármester, egyben megköszönte a nemzetközi partnerszervezetek szakmai segítségét.

Muriel Tschopp, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális operatív vezetője arról beszélt, hogy az ukrajnai háború kétszáz napja tart, és eddig 13 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából. Közülük hétmillióan belső menekültnek számítanak, hatmillióan pedig el is hagyták Ukrajnát. Sok embernek van szüksége segítségre, a gyerekeknek iskolába kell járniuk, a felnőtteknek szállást és munkát kell keresniük. Ez a központ ebben nyújt segítséget, és szeretne egyfajta hídszerepet is betölteni az ukránok és a magyarok között – mondta.

A Budapest Helps központ szeretne egyfajta hídszerepet is betölteni az ukránok és a magyarok között

Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Bagaméri Dániel, a Nemzetközi Migrációs Szervezet Magyarország vezetője arról beszélt, hogy a humanitárius krízishelyzet nemcsak a számokban jelenik meg, hanem a menekülők összetételében is, hiszen nagyon sok nő és gyerek, idős vagy mozgáskorlátozott ember hagyta el hazáját. A humanitárius szükségletek nagy része a helyi önkormányzatokra hárul, ahol Budapest szerepe nagy, hiszen a felmérésekből látszik, hogy Európában Budapest a harmadik leggyakoribb úti cél – Prága és Varsó után – a menekülteknek.

Beszámolt arról, hogy az együttműködés keretében egyrészt a lakhatásban tudnak segítséget nyújtani: eddig saját, illetve partnereik szállásain, továbbá egy szálláshely-közvetítő cég közreműködésével 30 ezer éjszakára adtak szálláshelyet a menekülteknek Budapesten.
Segítségnyújtásuk másik markáns területe a menekültek ellátása naprakész információval. Leggyakrabban az oktatás, a legális munkavállalás és tartózkodás feltételeiről érdeklődnek – mondta

A Budapest Helps információs és közösségi központ hétfőtől-szombatig, reggel 8 és 20 óra között, igény szerint 21 óráig lesz nyitva.