Uniós javaslatcsomag az energiaválság megoldására

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. október 01. 18:19

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követően arról számolt be, hogy elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló, friss javaslatcsomagját "minden idők talán legsúlyosabb energiaellátási válsága" közepette.

A megszavazott csomag első pontja a villamosenergia-felhasználás öt százalékos kötelező érvényű csökkentésére vonatkozik a csúcsidőben. A második az, hogy önkéntes alapon államilag be lehessen avatkozni a villamos energia kiskereskedelmi áraiba - tájékoztatott a miniszter.

A harmadik és a negyedik pont értelmében korlátozzák az úgynevezett inframarginális villamosenergia-termelők bevételeit, illetve szolidaritási hozzájárulást vetnek ki a kőolaj- földgáz- szén- és finomítói ágazatban megtermelt többletnyereségre.

Megfizethető energiaárakat kér a vállalkozásoknak a HOTREC

A HOTREC, az európai szálloda-, éttermi és kávéházi szövetségek ernyőszervezete felszólította az EU energiaügyi tanácsának minisztereit, hogy csökkentsék az energiaárakat és mentsék meg a vendéglátó szektor vállalkozásainak ezreit a csődtől. A HOTREC szerint a kétmillió vállalkozást (90 százalékban mikrovállalkozásokat) képviselő vendéglátó szektor nagymértékben hozzájárul az Európai Unió gazdaságához, és 12 millió embert foglalkoztat. Jelentősége ellenére a szektornak számos kihívással – magas élelmiszerárakkal, munkaerőhiánnyal, magas inflációval – kellett szembenéznie az elmúlt időszakban, miközben még mindig csak felépülőben van a Covid-19 után. A szektor cégei az energiaárak 200-600 százalék közötti növekedéséről számolnak be. A csőd néhány esetben valóságos, míg más cégek az üzleti modelljüket elemezve azt mérlegelik, hogy nyitva maradhatnak-e vagy be kell zárniuk. A szektor erősen függ az energiától (pl. fűtés és hűtés), amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a cégek a vendégek által elvárt szolgáltatásokat tudják nyújtani.
A HOTREC üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát, amely a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásra irányuló tanácsi rendeletre vonatkozott, lévén a helyzet rendkívül súlyos, és felkérte a tagállamokat, hogy fogadják azt el. Az energiaárakat csökkenteni kell, és a vállalkozások számára a túlélés érdekében biztosítani kell az energiához való hozzájutást – írták.
A szektor továbbá felhívta a Tanács figyelmét, hogy a 2020. és 2021. éveket ne vegye be a rendelet referencia-időszakába, legalábbis a vendéglátó szektor esetében, mivel annak legtöbb vállalkozása hosszú időszakokra zárva tartott. A referencia-időszaknak a javaslat szerint az elmúlt öt év három legmagasabb forgalmat elérő évének átlagát kellene lefednie.
A HOTREC egyúttal a vállalkozásokat is felkérte az energiahatékonyságra, a lehető legtöbb energia megtakarítására, valamint arra, hogy igyekezzenek átállni a megújuló energiaforrásokra.

Ezek ugyanakkor a kötelező átvételi támogatási rendszer és az extraprofitadó formájában már léteznek Magyarországon, így az e téren elfogadott intézkedések nem rónak semmilyen kötelezettséget hazánkra - húzta alá.

Szijjártó Péter kijelentette: "a már Magyarországon működtetett adózási-pénzügyi mechanizmusok céljukban, hatásukban gyakorlatilag ugyanazt a célt és hatást érik el, mint amelyről most itt szó volt".

"Ez a csomag alkalmatlan arra, hogy megoldást hozzon a jelenlegi energiaellátási válságra Európában. Mindenesetre ártani talán már nagyon nem árt, de használni, azt hiszem, hogy semmiképpen sem fog" - mondta.

Üdvözölte, hogy az intézkedések nem tartalmaznak gázársapkát, az ugyanis alapvetően lehetetlenítené el Magyarország ellátását. "Mindenki tudja, mert az oroszok világosan megmondták, hogy ha ársapkát vezet be az Európai Unió, akkor leállítják teljesen a gázszállítást Európa irányába" - mutatott rá.

Ezt követően kitért arra is, hogy rendben zajlik a magyarországi gáztározók feltöltése, folyamatos a szállítás Oroszországból. A jelenleg betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás 46 százalékát fedezi, míg az EU-ban ez mindössze 26 százalék.

Végezetül érintette az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokat, támogatásáról biztosította az ügy nemzetközi kivizsgálását, s közös felelősségnek nevezte a szállítási útvonalak biztosítását.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a Gazprom biztosította Magyarországot afelől, hogy a szállítás zavartalan és az is fog maradni a Török Áramlat vezetéken keresztül.

Valamint közölte, hogy a tervezett újabb EU-s szankciós csomagban több olyan javaslat szerepel, amely problémákat okozhat a paksi bővítés során, ezeket pedig Magyarország határozottan elutasítja.