A legjobb ázsiai szakácskönyv lett az Angkor ízei

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 15:11

A legjobb ázsiai szakácskönyv – The Best Asian Cookbook – címet nyerte el a párizsi Gourmand World Cookbook versenyen a "The Taste of Angkor" című kiadvány, amely a kambodzsai külügyminisztérium gondozásában jelent meg.

A francia Edouard Countreau által 1995-ben alapított díj célja kulináris ismeretek terjesztése világszerte és egyes kultúrák megismertetése adott régió hagyományos ételei alapján. 2021-ben 198 országból 2000 szakácskönyvvel neveztek a résztvevők.

A nyertes szakácskönyv 38 receptet tartalmaz és a hasznos gyakorlati tanácsokon kívül részletesen kitér azokra az alapanyagokra, amelyek csak Kambodzsában kaphatók, de helyettesíthetők más országokban fellelhető anyagokkal is anélkül, hogy megváltoztatnák  az ételek tipikus íz világát.

A díjnyertes szakácskönyv

Fotó: Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériuma

Az ezeréves khmer konyha specialitásait magában foglaló szakácskönyv unikumnak számít a nemzetközi kulináris világban – hangsúlyozta Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és kelet-európai képviselője.

A királyság kulturális diplomáciának részeként a szakácskönyvet ajándékként megkapják a Kambodzsába akkreditált diplomáciai képviseletek is.