Márciusra is igényelhető az ágazati bértámogatás

Forrás: MTI

 2021. február 26. 09:48

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatást, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Schanda Tamás kiemelte, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az első az emberek életének és egészségének a védelme, de meg kell óvni a gazdaságot, az emberek munkahelyeit is, hiszen így lehet biztosított a magyar családok megélhetése.

Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb problémával kelljen küzdeniük a vállalkozásoknak és a munkatársaiknak, a támogatásokat már március első napjaiban folyósítják – tette hozzá.

A program novemberi elindulása óta több mint 16 ezer munkaadó nyújtott be támogatási kérelmet, mintegy 115 ezer munkavállaló bérére, az igényelt támogatási összeg meghaladja a 41 milliárd forintot. Az igények 95 százalékát már pozitívan bírálták el, és azok, akinek megítélték a támogatást, 99 százalékban már meg is kapták azt; ez csaknem 39 milliárd forintot jelent – ismertette.

A vendéglátás területén hasonlóak az arányok, mint az ágazati bértámogatás összességénél, itt mintegy 22 milliárd forintnyi bértámogatás védi a foglalkoztatottakat.

bertamogatas_123rf

Márciusban is jár a bértámogatás a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban

Fotó: 123rf.com

Schanda Tamás kitért arra is, hogy az ágazati bértámogatással havonta átlagosan 100 ezer forintot fizetnek ki dolgozónként. Aki számára a munkáltatója kevesebbet igényelt – mert csak minimálbérre és 4 órára jelenti be – az kevesebbet is kapott. Ezek azonban olyan ügyek, amelyeket a vállalkozónak és az alkalmazottaknak egymás között kell megvitatniuk, és megjegyezte, hogy a kávézó, amelynek esetét a média felkapta, ilyen vállalkozás.

A bértámogatás teljes időtartamra külön kérelem nélkül meghosszabbodik azon munkaadók esetében, amelyek a mostani rendelet hatálybalépése előtt benyújtották igényüket.