A pezsgő, ha somlói – Pohár a kézben, panoráma a hegyre

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 10. 14:13

Ha a somlóiról van szó, szinte mindenkinek a juhfark jut az eszébe. Pohár a kézben, panoráma a hegyre – ez a jelszava a Kreinbacher birtok vezetőinek. Közülük Prisztavok Zoltán, a cég marketing menedzsere tartott szakmai bemutatót az egyik Király utcai borbárban.

A borkészítésnek mesterei vannak, a pezsgőgyártásnak művészei – hallottam nem is olyan rég egy szakembertől. Igen, pezsgőt csak úgy érdemes készíteni, olyan szenvedéllyel, ahogyan Prisztavok Zoltán beszélt erről a nemes nedűről. És csak olyan igényességgel, olyan módon, ahogyan a franciák teszik. Mindez elleshető, megtanulható. Somló borai mindig karakteresek, belőlük igazán megnyerő tradicionális pezsgők varázsolhatók.

 

A furmint a kulcsfajta, belőlük kerül üvegekbe az Extra Dry, a Brut Magnum, a Prestige Brut.

Kreinbacheréknek nem az a céljuk, hogy mindenáron a külföldi piacra törekedjenek – fontosabb, hogy a hazai gasztronómia igényes vendégeit kápráztassák el.

Az amatőr pezsgőrajongóknak is furcsának tűnhetett, hogy nem flőtékben, hanem öblös boros poharakban kóstolták a meghívottak a pezsgőt - újabban az a trend. Harminc éve meg még talpas lapos kelyhekben kínálták itthon is fogadásokon az édes buborékos italokat, amelyeknek nem volt sok köze a mai italok hoz. Ma csak a száraz pezsgőknek van szakmai becsülete.

 

Persze készül Kreinbacheréknél bor is jócskán. Magyarország legkisebb, de nagy múlttal rendelkező borvidéke a római kortól lakott, híres szőlőtermesztő hely. Napsütéses lejtők, szeles vidék, vulkanikus talaj – a hely ideális borkészítésre.

A legizgalmasabb fajta a juhfark, amiből soha nem terem annyi, hogy el ne fogyna. De a sajátos cuvée-knek is nagy a sikere: olaszrizling, furmint és hárslevelű kerül legtöbbször a házasításba.

A legérdekesebb boruk talán a Birtokvörös, amikor a Syrah, a Pinot Noir és a Zweigelt kél egybe, sokak örömére.