Nem állíthatják 25 foknál alacsonyabbra a klímát a spanyol éttermek

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 10. 20:05

Spanyolországban életbe lépett az a rendelet, amellyel az európai gázfogyasztás csökkentését célzó, az EU-s tagállamok által július végén elfogadott vészhelyzeti tervvel kapcsolatos kötelezettségeinek akar eleget tenni a kormány.

Az energiatakarékosságot és az energia hatékonyabb felhasználását célzó jogszabálynak megfelelően a közintézmények, valamint az üzletek, áruházak, irodaházak, mozik, szállodák, pályaudvarok és repülőterek nyáron 27 foknál alacsonyabb hőmérsékletre nem hűthetik le a helyiségeiket. Azok az üzletek, ahol a dolgozók fizikailag különösen igénybe vannak véve, tehát például a bárok és az éttermek, két fokkal lejjebb, azaz 25 fokra tekerhetik a klímát. Télen pedig legfeljebb 19 fokra fűthetik fel a helyiségeket.

A bárokban és éttermekben, ahol a dolgozók fizikailag különösen igénybe vannak véve, 25 fokra tekerhetik le a klímát

Fotó: 123rf.com

Az üzleteknek és az üzemeknek legkésőbb szeptember 30-ig beszerelendő automata rendszerek segítségével zárva kell tartaniuk az ajtókat, hogy a helyiségből ne menjen ki a hűvös levegő vagy a meleg. Az emlékművek, a nem használt irodák és a kirakatok világítását pedig este 10-kor le kell kapcsolni. Lapértesülések szerint a szállodaszobák mentesülnek a szabályozás alól. A turisztikai iparág képviselői ettől függetlenül komolyan aggódnak amiatt, hogy az új szabályozás ártani fog a turizmusnak.Az intézkedések 2023. november 1-jéig maradnak hatályban a mallorcazeitung.es cikke szerint. A lap idézi Teresa Ribera ökológiai átalakításért felelős minisztert, aki szerint Európának szüksége van Spanyolország segítségére, és eljött az ideje a szolidaritásnak. Az ország 7 százalékkal kívánja csökkenteni a gázfogyasztását.

 

A németek is spórolnak

Nemcsak Spanyolországban kezdődött meg a spórolás, Németország sok városában is lekapcsolják éjszakára a díszkivilágítást. Hamburg egész évben nyitva tartó fürdőiben a külső medencékben lejjebb vették a fűtést, ezekben korábban 28 fokos volt a víz, most már csak 25 fokos. Hannoverben az uszodákban és a sportcsarnokokban már csak hideg víz folyik a csapokból, de elzárták a szökőkutakat is, a középületek irodáiban pedig ősztől 20 fok, a műszaki és raktárhelyiségekben 10-15 fok lesz a maximális hőmérséklet.