A szakképzett munkaerő hiánya a legnagyobb probléma Németországban

Forrás: turizmus.com

 2023. július 28. 12:36

A megkérdezett mintegy 1100 vállalat közül majdnem minden második (44%) a szakmunkáshiányt nevezte meg legfőbb kihívásként.

A bonni Institut für Mittelstandsforschung (KKV-kutató Intézet) tanulmánya szerint a megkérdezett mintegy 1100 vállalat közül majdnem minden második (44%) a szakmunkáshiányt nevezte meg legfőbb kihívásként. Ez azt jelenti, hogy ez a téma már harmadik éve áll a KKV Jövő Panel nehézségek listájának élén - derül ki a VIMOSZ legfrissebb hírleveléből.

Az adatok szerint különösen a tíz évnél rövidebb ideje a piacon lévő, nagyon jó rendelésállománnyal rendelkező cégek érintettek.

A szakképzett munkaerő hiányát a német vendéglátóipar is megérzi

Fotó: 123rf.com

A válaszadók a jelentkezők nem megfelelő képzettségét kifogásolják, és aggódnak amiatt, hogy nehezen tudják majd kezelni agenerációváltást a vállalatnál.

A tanulmány a vállalatok számára a második legnagyobb kihívásként a "növekvő versenykényszert" jelöli meg, többek között a magasabb energiaköltségek miatt, amely a harmadik helyen áll a legnagyobb kihívások között. A vállalkozók úgy látják, hogya növekvő bér-, anyag- és energiaköltségek elviselésének feladatával kell szembenézniük. A vezetők közel 1/3-a még annak a félelmének is hangot adott, hogy saját cége már nem lesz képes sokáig versenyképesen működni.

A VIMOSZ német társszövetsége, a Dehoga is riadót fújt. A Dehoga szerint jelenleg több mint 65 000 munkavállaló hiányzik a németországi szállodákból és éttermekből.

Számos étterem a szakképzett munkaerő hiánya miatt mostanában csökkenti kínálatát, és egyre több napon zárta tartanak, mert nem állnak rendelkezésre alkalmazottak.

A Dehoga havi felmérései szerint a munkaerőhiány rendszeresen az egyik legnagyobb kihívás avállalkozások számára. A német szövetségi munkaügyi hivatal júniusra 33 160 üres álláshelyet jelentett a vendéglátóiparban, de feltételezik, hogy a tényleges kereslet legalább kétszerese, mivel sok vállalat már nem jelenti be üres álláshelyeit a munkaügyi hivataloknak.