A VIMOSZ egyetért a közétkeztetési rendelet elhalasztásával

Forrás: MTI

 2014. augusztus 12. 11:06

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) egyetért az új közétkeztetési rendelet hatályba lépésének elhalasztásával.

Gál Pál Zoltán, a szervezet elnöke közleményében azt írta: a rendelet szeptemberi bevezetése komoly nehézséget jelentett volna, a változtatások kidolgozásához időre van szükség.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szeptember helyett csak január elsején lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében.

A VIMOSZ elnöke szerint az élelmiszeripar nem volt felkészülve a rendelet hatályba lépésére, pedig - mint megjegyezte - hasznos lenne, ha már gyártáskor csökkenne a só- és cukortartalom a termékekben, és megfelelő normatív támogatás segítené a változtatások bevezetését.

Gál Pál Zoltán a közleményben utalt arra, hogy a VIMOSZ-hoz tartozó vállalatok tagjai a mintamenza programnak, mert fontosnak tartják, hogy "a reformlépések életszerűek legyenek és a valós körülményekhez igazodjanak". Ennek érdekében a "végpontokon", a konyhákban, az étkezdékben meg kell teremteni a szükséges feltételeket, amelyhez fejlesztési források kellenek - írta a szervezet elnöke.

A VIMOSZ nyitott minden olyan változásra, amelyet táplálkozástudományi kutatások eredményei támasztanak alá, de egyetért azzal, hogy ezek kidolgozásához még időre van szükség - olvasható a közleményben.