A VISZ már áprilisban kérte, hogy ne helyezzék hatályon kívül a szakmára vonatkozó képesítési előírásokat

 2014. június 24. 15:37

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet már áprilisban tiltakozott az ellen, hogy az új rendelet többek között a turisztikai és vendéglátó képesítési előírásokat is hatályon kívül helyezi. Várnai Zsuzsanna elnök a minap a témában megjelent cikkünk kapcsán juttatta el a levelet szerkesztőségünkhöz.

A témában megjelent összefoglaló cikkünk ITT olvasható.

A VISZ Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter részére címzett levelét április 28-án írta, akkor még rendelettervezet volt csak a szabályozás, melyet véleményezve a következőket fogalmazták meg:

 

"Tisztelt Miniszter Úr!

Szakszervezetünk a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet az ágazat 300 ezer munkavállalója nevében megdöbbenéssel olvasta a ..../2014 (...) NGM rendelettervezetet, amely többek között a turisztikai és vendéglátó képesítési előírások hatályon kívül helyezéséről szól.

Ennek értelmében nagyon sok turisztikai és vendéglátó munkakört lehetne betölteni képesítés nélkül. A hivatkozás a szakmai szövetségek véleményére azért nem fogadható el, mert véleményüknek egyetlen mozgatórugója, hogy nem kívánnak a szakmunkások részére garantált bérminimumot fizetni egy olyan ágazatban, ahol a nemzetgazdasági átlagkeresetnek átlagban csak a hatvan százalékát kapják.

Mint ismeretes a „Jó higiéniai gyakorlat" bevezetése, a HCCP program megvalósítása, de különösen a 2014 decemberében kötelezően hatályosuló rendelet, amely az előre és a nem előre csomagolt élelmiszerek allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok fogyasztókkal kapcsolatos felelősségéről szól, érthetetlenné teszi bizonyos szakképesítések használatának eltörlését, hiszen például a rendelet bevezetése után még egy nyomokban előforduló mogyoró vagy dió allergiába szenvedő fogyasztó helytelen tájékoztatása, illetőleg a kávéba tett korty tej összetétele is okozhat olyan rohamot, ami súlyos következményekkel járhat.

Lassan biológusnak, kémikusnak kell lenni, hogy egy egyszerű büfében bárki felelőséggel kiszolgálja a vendéget.

A turizmus, a vendéglátás megköveteli a nyelvtudást, amellyel a magyar polgárok sajnos nem jeleskednek, a nyolc általánost végzettek számolási, olvasási, megértési képességeit több tanulmány is siralmasnak nevezte.

A húzóágazat a turizmus és vendéglátás színvonalát a „zöld éttermek" meghonosítását, a környező országok erős konkurenciájával a harcot csak nem fél-analfabéta munkavállalókkal akarjuk a 21. században megnyerni?

Kérem vizsgálják felül a rendelettervezetet, nehogy úgy járjunk, hogy miután 1 éve eltörölték a „diétás szakács" képzést, rendeletileg kerül rövidesen előírásra a közösségi étkeztetésben a diétás szakácsok alkalmazásának kötelezősége. Szakszervezetünk egy éves harcának köszönhető, hogy egyensúlyba kerül a törlés és az előírás.

A levelet, amely erről szól, ezúttal mellékelem.

Most még időben vagyunk, hogy ne kelljen új rendeletet alkotni, hanem a tervezetből lehet törölni a turizmusra és a vendéglátásra vonatkozó részeket. Hangsúlyozzuk, hogy a szakmai szervezetek véleményét kizárólag szakmunkás bérminimum nemfizetése motiválta, amelyre ezer trükköt próbálnak találni a gyakorlati életben.

Kérjük javaslatunk megfontolását és az ágazatot érintő rendelettervezetekbe illetve az ágazatot érintő döntés-előkészítésekbe a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet képviselőjét is meghívni szíveskedjenek.

Erre jó példa „Jó higiéniai gyakorlat" kialakítása, amelyben szakszervezetünk képviselői is részt vettek s a nehéz követelményeket megvalósító rendelet bevezetése sikeres volt és emelte a szakma színvonalát.

Várjuk kedvező válaszukat az ágazat 300 ezer munkavállalója képviseletében, akikre a 2001 májusában Matolcsy György miniszter úr által kihirdetetett, kiterjesztett Ágazati Kollektív Szerződés hatályos, amely jelzi szakszervezetünk reprezentativitását, és így helyünket az ágazati egyeztetés menetében.

Budapest, 2014. április 28.

Baráti üdvözlettel:

Dr. Várnai Zsuzsanna

ügyvezető elnök"