Amit nem tudsz a pezsgőről, és mindig meg akartad kérdezni

Forrás: turizmus.com

 2016. június 13. 12:19

Egyre népszerűbb ital Magyarországon a pezsgő, és mind több borászat rukkol ki vele, akárcsak a rozé habzóborokkal, amelyek különösen nyáron kedveltek, és nemcsak ünnepi alkalmakkor. A hagyományosan a Corinthia Hotelben tartott Pezsgő Június Nagykóstolón felvonultak az idei év legjobbjai is.

A Winelovers vaktesztjén szinte az összes hazai, methode traditionelle, azaz hagyományos, champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.  Sopron és Etyek vitték el a pálmát.

Érdekesség, hogy újabban nemcsak a hagyományos, flőte pohárban kínálják ezt az italt, hanem öblös, fehér boros pohárban is.

Bár léteznek tipikusan olyan fogások, amelyek szinte kötelezően pezsgőt kívánnak maguk mellé, a rendezvényen azt is megtudtuk, milyen fajtájú illik, mondjuk a popcornhoz és a chilis babhoz, nem beszélve a rántottáról és a különféle egyéb tojásételekről, valamint a gyümölcsökről, és olyan fűszerzöldségekről, mint a koriander.

A világon a legtöbb francia pezsgőt a britek importálják, ami pedig a vásárlások értékét illeti, az USA vezet.

Tavaly összesen 312 millió palacknyi valódi champagne-t értékesítettek, ami 1,7 százalékos növekedés az előző évhez képest.