Tarcali kék, Csóka és Zengő „Öcsi" – elfeledett magyar borokat kóstoltunk az Andrássy úton

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 16:08

Folytatódik az idén tavasszal nevet és koncepciót váltott Andrássy úti étterem megújulása – ezt is megtudtuk az Andrássy Garden első borvacsoráján, amelyet egy kísérletező kedvű borász, Szentesi József celebrált.

Először nyáron jártunk a Mamaison Hotel Andrássy Budapest nevet és koncepciót váltott éttermében, amely csaknem egy évtizeden át, La Perle Noire néven a francia–magyar fine dining vonalat tűzte a zászlajára. A korábbi üzemeltetővel történt szerződésbontás után azonban a szálloda tulajdonosa, a CPI Hotel úgy döntött, hogy saját kézbe veszi a vendéglátóhely irányítását.

 

Fine dining helyett garden koncepció

Szakítva az addigi irányvonallal és élve a környező villanegyed, valamint az étteremhez tartozó buja zöld terasz adottságaival, az elegancia egy könnyedebb, lazább megjelenési formájára váltottak, amit a szélesebb közönség által megfizethetőbb árakkal párosítottak. Mindezt tükrözi a hely új neve, az Andrássy Garden is.

A dizájnváltás részeként a kerthelyiségből eltűnt a sokakat inkább elriasztó fehér abrosz, helyette a kovácsoltvas, márvány asztalokra egyszerűbb, az otthonosság érzetét keltő teríték került. Szezonálisan változó menüvel a helyi alapanyagokra építő bisztrókonyha lett az alapkínálat, amit nyáron grillpulttal egészítette ki a CPI Hotels executive séfje, Melis Róbert és csapata.

A sok zöld meghatározó az étterem megjelenésében

Fotó: Andrássy Garden

Nem titkolt céljuk volt az is, hogy a szállodában lakó vendégeket házon belül marasztalják ebédre, vacsorára. Ennek érdekében a reggeli kínálatot is megújították, szélesebb, változatosabb lett a büféasztal, remélve, hogy a vendégek figyelmét ezzel is felkeltik a konyha iránt. „Hiába a jó lokáció, a kényelmes ágy, a reggelin könnyen el lehet bukni egy szálloda értékelését" – magyarázta Anek Dóra, a CPI Hotels regionális értékesítési és marketingigazgatója.

Elmondása szerint a koncepcióváltás bevált, nagyon jó fogadtatást kapott az Andrássy Garden az első szezonjában. Üzletiebéd-menüjük (2 fogásos 5200 forint, 3 fogásos 6000 forint) gyorsan népszerű lett a környéken található nagykövetségek munkatársainak körében, de önmagában a hangulatos grillterasz is sok sétálót és turistát bevonzott az utcáról – tette hozzá.

 

A kísérletező borász borvacsorája

A tulajdonos és az éttermi koncepcióért felelős séf kísérletező kedve nyomán októberben egy újabb termék bevezetésével próbálkoztak meg, borvacsorát hirdettek, amelyre a Turizmus.com-ot is meghívták.

Az első ilyen eseményt Szentesi József borász celebrálta, akinek a boraival mi korábban még nem találkoztunk.

Szentesi József prezentálja a borait

Fotó: Andrássy Garden

A Budaörsön pincészettel bíró Szentesiről elsősorban azt kell tudni, hogy missziója a filoxéravész előtti régi magyar szőlőfajták újrafelfedezése és szószolója a beavatkozásoktól mentes borkészítésnek. Felmenői évszázadok óta bortermelők voltak, de ő eltökélte, hogy más pályát választ, mígnem a sors akaratából egy nagy kanyarral mégis visszatért a családi hagyományhoz. Ma már 60 ezer szőlőtőkét számlálnak a Velencei-tó északi partján található ültetvényei – mesélte magáról.

Elsőként, a vendégváró falatok mellé, egy Chardonnay brut pezsgőt kóstolhattunk, amely osztatlan elismerést aratott asztaltársaságunk körében. A borász több mint két évtizede készít palackos erjesztésű pezsgőt, hatalmas pincekapacitása lévén 2010 óta nemcsak saját neve alatt, hanem más pincészetek megrendelésére is, és ma már több mint 90 partnere van. Beszélt arról is, hogy Magyarország pezsgőnagyhatalom volt a világháború előtt, az itthoni pezsgőkultúra csak 2010-es évek közepén éledt újjá igazán, és ez a buborékos ital megnyitja az ízlelőbimbókat, ellentétben a pálinkával, amely lezárja azokat.

Melis Róbert executive chef (balra) bemutatja a fogásokat

Fotó: Andrássy Garden

Közben érkezett a szilvásváradi füstölt pisztráng zöld alma salsával, akácmézes mustárral, savanyított céklával, hozzá kellemes kísérőnek bizonyult a Rajnai rizling „Bátyus".

Az este során többször is szóba került a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet neve, ahol Szentesi beszerezte a vesszőket és megtanulta az átoltást, miután beleásta magát az 1880-ban vagy az előtt írt szakkönyvekbe, és kiválasztott 10-10 fehér- és kékszőlőfajtát, amelyet a filoxéravész óta nem termesztettek Magyarországon – az ezekből készített boraiból kaptunk ízelítőt a következő két fogás mellé. A dél-vidékről származó, „cabernet-re hajazó" Tarcali kék nemcsak tökéletes párost alkotott a töltött raviolival és karamellizált hagymával dúsított gyöngytyúk erőlevessel, de ez a könnyed, jól iható vörösbor lett végül sokunk számára az est kedvence.

Szilvásváradi füstölt pisztráng mindenféle jóval kísérve

Fotó: Andrássy Garden

A pince első újrafelfedezettje, a csókaszőlőből készült Csóka önmagában kóstolva nem adta ilyen egyértelműen magát, a fahéjas vargányagombás risottóval azonban új dimenzióit mutatta meg ez a meggyes, jó savú bor.

Erőfeszítései elismeréseként 2013-ban a Borászok borászának választotta a szakma Szentesi Józsefet, akinek elejtett szavaiból ugyanakkor az is kiderült, hogy míg külföldön is rendre méltatják a borait, a hazai hatóságok szigorú mércéje szerint több nem találtatott megfelelőnek a forgalomba hozatalra. Megtudtuk azt is, hogy a régi fajtákkal történő kísérletezés legnagyobb kihívása, hogy pontosan eltalálja a szüret megfelelő időpontját.

A következő nagy tételről, a Velence cuvee-ról érdemes tudni, hogy még a Travel Channel tv-csatorna magyarbor-válogatásába is bekerült, hozzá főfogásként omlós szarvasgerincet paszternákpürével, burgonyaropogóssal és füge-dió lekvárral kreált az étterem séfje. Ez a bor az Andrássy Garden állandó kínálatában is megtalálható. A sort Szentesi által az egyik legjobb magyar borfajtának titulált zengőből készült Zengő „Öcsi" zárta a desszertként tálalt körte-szilva tartlet, ehető őszi árvácskákkal kísérve.

Zengő „Öcsi" a fehérboros pohárban, körte-szilva tartlet a tányéron

Fotó: Andrássy Garden

Az ízekben és ismeretekben egyaránt kivételes élményt nyújtó borvacsora végén felcsattant taps méltán szólt nemcsak a borásznak, de a séfnek és csapatának is.

 

A belső térbe is beköltözik a természet

Anek Dórát megkérdeztük a folytatásról is. Borvacsorát legközelebb január környékén lát esedékesnek az igazgató, az év végén ugyanis szinte már tele a naptárjuk. Készülnek a Márton napra, az előttünk álló hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap is libamenüvel várják a vendégeket, majd az adventtel beköszönt a karácsonyi partik időszaka.

Mindeközben tervezik az étterem átalakításának folytatást, immár a belső térben. A feladattal az ismert dizájnert, Varró Zoltánt bízták meg, akivel a CPI Hotels más egységei kapcsán már többször dolgoztak együtt. „A cél az, hogy a teraszon már megvalósított garden koncepció megjelenjen az étterem dizájnjában is, a vendégek a zárt térben is érezzék a zöld környezet, a természet közelségét. Ennek érdekében a jelenleginél világosabbá, vidámabbá, lakályosabbá szeretnénk tenni a teret" – mondta az igazgató.

Az átalakítást a jövő év első negyedévében tervezik végrehajtani. Szeretnék a terasszal együtt 60+50 férőhelyes éttermet rendezvényhelyszínként is tovább erősíteni, idecsábítani kisebb céges rendezvényeket, tréningeket, sajtótájékoztatókat, privát partikat, amihez – ahogy láttuk – minden adottságuk megvan.