Árparitásra vonatkozó precedens ítélet született Németországban

Forrás: turizmus.com

 2015. január 11. 16:00

A német HRS szállodai foglalási portál – mely honlapja szerint 250 ezer szállodát ajánl a világban - elvesztette bírósági fellebbezését az úgynevezett MFN (most favored nation clauses) klauzulák tárgyban.

Mint ismeretes, korábban, éveken keresztül a HRS szerződésileg kikötötte szállodai partnereivel, hogy a HRS portálon közölt szállodaáraknál alacsonyabb árakat sehol sem publikálhatnak.

Markus Luthe, a Német Szállodaszövetség (IHA) főtitkára, egyben a HOTREC digitális szakbizottságának elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a jogerős bírósági döntés jelentős lépés a szállodaipar vállalkozói szabadságának helyreállításában.

2013-as elsőfokú ítéletében a német hatóság (Bundeskartellamt) a HRS-nek megtiltotta az un MFN klauzulák alkalmazását. Gyakorlatban: a nagy foglalási portálok ugyanazon típusú szobáknál kötelezően írnak elő azonos árakat és foglalási feltételeket online, sőt offline foglalások (szálloda saját honlapja, vagy foglalási rendszere) esetén is. A Bundeskartellamt szerint ez a gyakorlat sérti a német és európai versenyjogot. Így 2014. márciusa óta a HRS nem folytathatta ezt a „best rate" gyakorlatot. A Bundeskartellamt döntése ellen nyújtott be fellebbezést a HRS, amelyet most elveszített. A perben részt vett a Német Szállodaszövetség (IHA) is.

Ezzel párhuzamosan az IHA panasza alapján a Bundeskartellamt vizsgálja a Booking.com és az Expedia hasonló MFN klauzuláit is.

Markus Luthe így fogalmazott: „a 2015.január 9-i bírósági döntés megerősítette azt a jogi álláspontunkat, hogy a HRS és más foglalási portálok által alkalmazott MFN klauzulák világos és egyértelmű versenykorlátozást jelentenek. A gyakorlat versenykorlátozást jelentett a kisebb foglalási portáloknak és a közvetlen foglalásoknak is".

A HOTREC közleményében pozitívan értékelte a bírósági döntést, hangsúlyozva, hogy az több európai ország versenyhivatalának érdeklődését is felkelti. Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezetője szerint a német bírósági döntés segít a szállodák számára hátrányos versenykorlátozó MFN klauzulák megszüntetésében egész Európában.

Forrás: IHA, HOTREC