Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult parkrészeit

Forrás: MTI

 2015. június 10. 16:55

A szerdán átadott parkrészek, a 430-féle rózsafajt felsorakoztató Rózsakert, az Angolkert, az Északi park, valamint a Lés-erdő rekonstrukciója összesen félmilliárd forintba került. A kastélyegyüttesre még legalább ötmilliárd forintot szándékozik fordítani a kormány.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az épületegyüttes 500 millió forintból megújult kertrészeinek átadó ünnepségén emlékeztetett rá, hogy a kormány tervei szerint az eddig felújított Esterházy-kincsek, amelyek jelenleg az Iparművészeti Múzeumban vannak, visszakerülnek Fertődre. Emellett a kormány „elszánt és elkötelezett abban is", hogy az operaház, Esterházy Miklós és hitvese, gróf Cziráky Margit sírja, a víztorony, a lovarda és minden olyan létesítmény, amely a kastélyhoz tartozik, megújuljon. Ez még legalább ötmilliárd forintot igényel az eddigi felújításokon felül, amelyek négymilliárd forintba kerültek.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba


Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója a Rózsakert, az Angolkert és az Északi park helyreállításáról elmondta, hogy a mintegy 250 millió forintba kerülő munkálatokat európai uniós forrásból tudták megvalósítani. Összesen 90 ezer négyzetméternyi terület újult meg, emellett 7 ezer négyzetméternyi útfelületet újítottak fel és 20 ezer négyzetméternyi bozótos területet tisztítottak meg. A Rózsakertben 430-féle rózsafajt, összesen 8700 tőt ültettek. A főigazgató szerint az 1908-ban, gróf Cziráky Margit által alapított kert Magyarország legnagyobb rózsakertje lesz, és génbank funkciót is kap majd, miután Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítő több mint 700 saját nemesítésű rózsafaja kerül oda.

Az 1906-ban kialakított Angolkertben megújították a sétautakat és növényismertető táblákat helyeztek ki. Az Északi parkban a faállományt állították helyre.

Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) vezérigazgatója a szintén 250 millió forintba került Lés-erdő rekonstrukciója kapcsán elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott fejlesztés célja a terület térszerkezetének helyreállítása volt a műemlék- és természetvédelmi szempontokat figyelembe véve. 176 hektáron újult meg a terület, 2000 darab fát ültettek, 22 hektáron erdőt telepítettek és útvonalakat állítottak helyre.