Átalakulóban a rendezényszervezői piac

Forrás: MTI

 2018. november 22. 16:36

2015 óta folyamatosan olvad a magyarországi rendezvényszervező cégek száma, árbevételük emelkedése azonban évek óta töretlen – állítja az Opten.

2015-ben még 2560 vállalkozás kínált rendezvényszervezést – többek között fesztiválok, esküvők, konferenciák, termékbemutatók lebonyolítását –, jelenleg 2452 ilyen cég működik. A szektor szereplői az Opten által vizsgált időszak első évében, 2013-ban 59 milliárd forint árbevételt értek el, tavaly pedig már több mint 102 milliárd forintnyit.

Korábban alaposan elemeztük a rendezvényszervezői piacot, a szektor legnagyobb  rendezvényszervezőinek és konferenciaszervezőinek listáját a linkekre kattintva találja.

A céginformációs szolgáltató közleménye szerint azonban nem mindenki találta meg számítását a piacon, a működő cégek számához képest ugyanis viszonylag magas az új és a megszűnő, illetve a piacról kivonuló vállalkozások aránya. Az új cégalakulások mellett hasonló számban tűntek el, vagy váltottak profilt a rendezvényszervező vállalkozások. A végrehajtások száma 2013 és 2015 között csökkent a szektorban, majd 2016 és 2018 között ismét növekedésnek indult, ami a fizetési fegyelem lazulása mellett egyes piaci szereplők tőkehiányára utalhat – állapítja meg az Opten.

A jó eredményekben jelentős szerepet játszottak az uniós pályázatok

Fotó: unsplash.com

A többi ágazatot sújtó munkaerőhiány a rendezvényszervezésben nem érzékelhető, az alkalmazotti létszám a 2013. évi 4110-ről 2018-ra 5266-ra emelkedett. A növekedés 2017 kivételével folyamatos volt.

A céginformációs szolgáltató szerint a szektor kedvező pénzügyi mutatóinak elérésében jelentős szerepet játszottak az uniós pályázatok. Annak ellenére, hogy a hazai vállalkozások számára létrehozott Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) és annak Pest megyére vonatkozó tükörpályázatai (Vekop) deklaráltan elsősorban a klasszikus gyártási tevékenységet végző cégeket kívánta támogatni, a hazai rendezvényszervező cégek a vizsgált időszakban több mint 14 milliárd forint támogatást nyertek el.