35 ezer betöltetlen állás van az osztrák turizmusban és vendéglátásban

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 16:00

Ausztriában sok szálloda és vendéglátóhely üzleti modelljének felülvizsgálatára és átalakítására kényszerül. A magas infláció, a hatalmas munkaerőhiány, a háborús helyzet okozta bizonytalanságok egyszerre állítják kihívás elé az amúgy is csak éledező turisztikai ágazatot.

Az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai szakosztályának elnöke, Susanne Kraus-Winkler közel 15 százalék körüli áremelkedést valószínűsít a szektorban, amely a kihívásokra adandó egyik válasz – írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakember.

Elmondása szerint 35 ezer fő hiányzik a turizmus és vendéglátás területén, amely akut probléma. Az EU-n kívüli harmadik országokból toborozható munkaerőért egész Európa versenyzik. Sokan üzleti modelljük átdolgozásra kényszerülnek, készülnek a stratégiák a munkaerő rugalmas foglalkoztatása érdekében, szűkülnek a szállodai szolgáltatások listái, rövidülnek az étlapok, tovább terjednek a munkaerőt kiváltó digitális megoldások.

A hagyományosan munkaerő-igényesebb magas kategóriájú szállodákban és éttermekben a legakutabb kérdés a megfelelő személyzet megtalálása és megtartása.

Az ORF által idézett iparági szakértők szerint az ágazat jövedelmezősége az elmúlt időszakban 20 százalékkal romlott. Ennek következtében a tartalékokkal már nem rendelkező kisebb egységek és panziók sorra tűnnek a piacról.

Az akut munkaerőhiány miatt sok ausztriai szálloda és vendéglátóhely üzleti modelljének átalakítására kényszerül

Fotó: 123rf.com

Az árak emelése a rugalmasság iránti kereslet növekedésével is összefüggésben van. A WKO friss felmérései alapján a rövid távú foglalások a jövőben még nagyobb arányt fognak képviselni. Pár éve rövid táv alatt a két héttel korábbi foglalást értették, mostanában az érkezést megelőző 2-3 nappal korábbi foglalás a gyakoribb.

Ennek ára van, a last minute már nem kedvezményt, hanem felárat jelent – hangsúlyozza a WKO szakmai vezetője. A szállodák a magasabb és rugalmasabb árakat saját csatornáikon keresztül jobban tudják érvényesíteni, mint az utazási irodákon és közvetítőkön keresztül.

Mindenesetre az leszögezhető, hogy a nyomtatott árlisták kora lejárt – jellemezhető sommásan a szállodák árpolitikájával kapcsolatos helyzet.

A WKO komoly gondnak érzékeli a járvány alatt felvett hitelek törlesztésének kötelezettségét is, itt a futamidők átszabására biztosan szükség lesz. A városi szállodák és az éjszakai vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozások számára továbbra is biztosítani kell az eddigi támogatási konstrukciókat – olvasható a WKO szakmai állásfoglalásban.