Ausztriában átmeneti jelenségnek tartják a turizmus munkaerőhiányát

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 02. 17:38

Martin Kocher szövetségi munkaügyi miniszter munkaerő-piaci helyzetről tartott augusztus 2-ai tájékoztatója szerint felpörgött az osztrák gazdaság, így lassan elérik a válság előtti foglalkoztatottsági adatokat.

A legnagyobb anomália és munkaerőhiány a turizmus-vendéglátás ágazatban jelentkezik Ausztria-szerte. Idén július végén 344 ezren voltak munkanélküliként regisztrálva a szomszédos országban, amely 6,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg – ismertette a legfrissebb adatokat a GD Consulting blogjában.

Ez az arány alig valamivel kedvezőtlenebb, mint a 2019-es bázis, gyakorlatilag a 2018-as munkaerő-piaci helyzettel azonos. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a munkanélküliek nagyobb száma a turizmus-vendéglátásban dolgozók közül kerül ki.

A legnagyobb munkaerőhiány a turizmus-vendéglátás ágazatban jelentkezik Ausztriában is

Fotó: 123rf.com

Ennek oka összetett, s több szerencsétlen tényező együttállásából fakad, átmeneti jelenségnek tekinthető, a helyzet hamarosan rendeződik – érvelt a miniszter. Elmondása szerint ebben az ágazatban kevesebben éltek a kurzarbeit-modell biztosította lehetőséggel, így az elbocsájtott kollégákat újonnan kell toborozni, ráadásul akkor, amikor a többi szolgáltatásszektor is közel azonos időben indult újra. Gondot jelent a szezonális munkaerő hiánya is, akik a válság alatt eltávoztak. Esetükben a kibocsájtó ország költségvetését terheli a munkanélküli segélyek fizetése, amely az osztrák színvonaltól elmarad – hangzott el a tájékoztatón.

Osztrák munkaügyi szakértők a szezonális munkások visszatérésére számítanak. Martin Kocher utalt az osztrák munkaerőpiac rugalmasságára, miszerint jelenleg 122 ezer pozíció nyitott, ennyi üres álláshely szerepel a nyilvántartásokban, ami rekordnak számít.