Az ezer apró csoda földjén

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2014. október 19. 20:29

Körmend és Vasvár térsége vidéki hangulatával, értékes épített örökségével és hagyományaival kínál tartalmas időtöltést a látogatónak, aki nem tömegturizmussal, hanem nyugalommal, gyönyörű természettel, helyi ízekkel-illatokkal, apró csodák garmadájával találkozik.

Az 2011-ben alakult Vasi Hegyhát-Rábametne Közhasznú Turisztikai Egyesület – igen találó másik elnevezésük: Ezer apró csoda földje – kétnapos tanulmányúton mutatta be a térség értékeit és a szervezet eddigi munkáját az országos média képviselőinek október 15-16-án.

 

Körmend örökségei

A túra kiindulópontja a hangulatos körmendi Berki Vendéglő és Hotel volt, ahol Zágorhidi Czigány Ákos, a TDM szervezet elnöke fogadta a sajtót, majd Körmend belvárosának nemrég megszépült Tourinform-irodájából Bebes István polgármester kísérte tovább a társaságot a belváros egyik emblematikus épületéhez, a Batthyány-Strattmann-kastélyhoz. A Batthyány név közel 400 esztendőn keresztül fonódott össze Körmend történetével. Az épület az ország egyik legjelentősebb barokk-klasszicista stílusú kastélyegyüttesévé is a család jóvoltából épült át.  A kastélyban múzeum viseli a 2003-ban boldoggá avatott Dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa nevét, a család, és a város történetét bemutató tárlatok mellett az országban egyedülálló cipőtörténeti kiállítás is itt látható.

 

Az épület impozáns dísztermében H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatója mutatta be a meghívottaknak a jelenleg elbírálás alatt lévő Batthyány Örökségközpont kialakítása Körmenden projektet. Amennyiben a nagyszabású tervek – melyek magukban foglalják a teljes épületrekonstrukciót, a hatalmas park megújulását és a turisztikai infrastruktúra kialakítását – a több lépcsős uniós pályázatból minden részletükben megvalósulnak, 2020-ra Körmendből és történelmi kastélyából nemcsak a Nyugat-Dunántúl, hanem egész Magyarország egyik legjelentősebb kulturális vonzereje, turisztikai attrakciója válhat.

 

Tájparktól pálinkaházig
Körmend feltérképezése után a Rába folyó mentén, Rábahídvég határában fekvő Csodaszarvas Tájpark látta vendégül az újságírókat. A Őrség és a Hegyhát jellegzetességeit bemutató parkban háromhektáros tó, hét hektáron legelő, valamint hat hektár erdő található. Ebben a miliőben fogadja tájház, csodálatos nádfedeles és kézzel faragott építmények, erdei iskola, tanösvény, erdei drótkötélpálya, őshonos állatpark és nyári nomád tábor a kalandokra éhes gyermekeket.


Az első nap a Birkás Pálinkaház és Konferenciaterem bemutatásával és vacsorával egybekötött pálinkakóstolóval ért véget. A győrvári családi vállalkozás kezdetben pálinka bérfőzéssel, 2006-tól már kereskedelmi főzéssel, valamint vendéglátással is foglalkozik. 140 fős konferenciatermükben céges továbbképzéseket, baráti összejöveteleket rendeznek. A gyümölcs termesztésétől a palackozásig mindent maguk végeznek, izgalmas termékeik – melyek közt a térségre jellemző vad gyümölcsökből készült zamatos pálinkák is megtalálhatók – a család nevét viselik, mint ahogy nyaranta megrendezett, egyre népszerűbb pálinkafesztiváljuk is.

 

Vasvár kincsei
A második nap kulturális töltekezéssel kezdődött Vasvár hangulatos történelmi főterén, s a Királyok kútjának kedves harangjátéka után az ország legrégebbi, ma is álló Domonkos kolostorában folytatódott. A XIII. század közepén épült országos jelentőségű műemlék épületegyüttesben a Domonkos rend illetve Vas vármegye történetét bemutató kiállítás, továbbá a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész hagyatéka látható. A vasvári programból nem maradhatott ki a felújított Békeház, a hagyomány szerint itt írták alá 1664-ben a vasvári békét. Ma rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont. A Békeházban – amelyet Tóth Balázs, Vasvár frissen választott polgármestere mutatott be – helyitermék-kostolóra is sor került: a Fukszberger Családi Méhészet által készített különlegességeket kínáltak a hagyományos gesztenye- vagy hársméztől az akácméz mentával, bodzával vagy citrommal történő ízesítéséig.

 

Kneipp témaút és tiszta forrás

Hazánk egyetlen Kneipp-módszerre épülő témaútja a Vasi Hegyhát 13 településén járható végig, s egyik állomása, az Inhalátor ház épp Vasváron, kellemes erdei környezetben található, ahol szintén látogatást tettek a tanulmányút résztvevői. A témaúttal a Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrző- és természetgyógyászati módszer 5 alapelemét (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) jelenítették meg úgy a tervezők, hogy azok teljes harmóniát mutatnak a magyar népi gyógyászat hagyományaival.
A város határában, festői környezetben található Szentkúti kápolna ősi búcsújáróhely, mely a Mária-út egyik állomása is. A kápolnához faragott keresztút vezet, a látogatót a kápolna tövében kristálytiszta forrásvíz fogadja, mely a legenda szerint a szem gyógyulását segíti elő.

 

A Hegyhát „aranyától" egy rendkívüli emlékházig

Az oszkói Határmenti Vinotékában 40 borász több mint 150 fajta borát ízlelhetik meg a látogatók, a jellegzetes helyi ízeket felvonultató ebéd mellé a térség boraiból kaptak kóstolót a meghívottak, majd az oszkói szőlőhegyen a Hegypásztor Pincékkel, valamint a helyi szőlőtermesztés és borkészítés hagyományaival ismerkedtek. A szőlőhegy különlegességei az eredeti állapotukban megőrzött boronafalú, zsúpfedeles présházak, nagy részük elmúlt 200 éves, érdekességük, hogy egyiknek sincsen földbevájt pincéje, a szőlőfeldolgozás és érlelés is a présházban folyt, és folyik ma is.
A tanulmányút utolsó állomása, Mindszenty József szülőfalujába, Csehimindszentre vezetett.
A regényes sorsú hercegprímás felújított szülőházában a Terror Háza Múzeum által rendezett állandó kiállítás tekinthető meg „A magyarok lelkiismerete" címmel. A sajtó képviselői különleges tárlatvezetés részesei lehettek, Mindszenty életének stációit a falu elhivatott polgármestere (egyben a hercegprímás közeli rokona) Fukszberger Imre mutatta be.


A térség további csodáiról a www.vasihegyhat-rabamente.hu oldalon olvashat.