Az őszi költséghullám sok osztrák szállodást térdre kényszeríthet

Forrás: turizmus.com

 2022. július 28. 18:25

Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) friss közleményében a szeptembertől kumulálódó hatalmas költségnövekedés veszélyeire hívja fel a döntéshozók figyelmét.

Bár az osztrák szálláshelyek nagyon jó foglaltságot realizálnak az idei nyáron, ez csak egy szusszanásnyi pihenőnek számít a két és fél évig tartó pandémia után. Szeptember 30-ig ugyanis esedékessé válik azoknak az adóknak és hiteltörlesztéseknek a megfizetése, amelyek halasztására a szállodák a koronavírus-járvány miatt lehetőséget kaptak – írja a tip-online.at alapján a GD Consulting blogja.

Ráadásul az állam is késlekedik még azoknak a kártalanításoknak a megfizetésével, amelyekre a szálláshelyek 2020. márciusi hatósági bezárása miatt jogosultak az érintettek. Ez az ősszel várhatóan elszabaduló energiaárakkal együtt egy olyan „tűzveszélyes koktélt képez, ami sok vállalkozást térdre kényszerít majd" – nyilatkozta a lapnak Alexander Ipp, az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) alelnöke.

Nehéz ősz elé néznek az osztrák szállodák

Fotó: 123rf.com

Ipp szerint az államnak – amelynek hibás politikai döntései is súlyosbították a pénzügyi helyzetet a legnehezebb gazdasági válság közepette – ahelyett, hogy számlákat küld ki a vállalatoknak, saját magának kellene betartania a szeptember 30-i határidőt és átutalnia a kártalanításokat.

Két nehéz év után pár kedvező forgalmú nyári hónap nem segít a járvány és gazdasági válság által az egyik leginkább sújtott ágazaton, amelynek így óriási szükség lesz a kormányzati segítségre a pénzügyi nehézségek enyhítése érdekében – foglalható össze az osztrák szállodások követeléseinek lényege.